Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


burgonyafélék és csemege kukorica

2011.03.06
Csucsorfélék (burgonyafélék)

A burgonyafélék általános jellemzése

A burgonyafélék alkaloidákban gazdag zöldségek. Az alkaloidák nitrogéntartalmú, lúgos kémhatású, bonyolult összetételű vegyületetek. A növényi részekből könnyen kivonhatók. Gyógyászati célra is használják. 

Burgonya

A burgonya virágai
A burgonya virágai


Az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségünk, felhasználása szinte kimeríthetetlen: leves, főzelék, köret, saláta, sütve, töltve, tészták alkotórésze stb. Sokféle fajtája van, melyeket az érési idő, a héj és hús színe, a gumó alakja szerint lehet megkülönböztetni. Az éretlen, zöld, vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója szolanin nevű mérgező anyagot tartalmazhat. A szolanin keserű ízű, zöld színű, mérgező vegyület. Tisztításkor a zöld részeket el kell távolítani. Magas a szénhidrát - keményítő - tartalma: 18-20 g/100 g. Fehérje alkotó elemei közt megtalálhatók a lizin és a metionin esszenciális aminosavak. Jellemző vitamintartalma C-, B1-vitamin. Kiemelkedő káliumforrás: 340 mg/100 g.

 kép:lilaburgonya.hu

Vannak hölgyek, akik magukra kenik, hiszen a nyers burgo­­nya­­szeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Resze­­léke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a napégette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót is kezelnek, sőt nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyó­­gyítanak. Tehát gyógynövénynek sem utolsó!

Ilyenkor, szeptember végén, októberben érdemes bespájzolni belőle. Aki nem tudja megtermelni, mostanában 50-60 forintért hozzájuthat, ha zsákosan veszi. Érdemes, mert a boltokban 100 forint körüli áron kínálják kilóját. Bárhol is vesszük, ügyeljünk arra, hogy hibátlan legyen a héja, ne legyenek rajta zöld foltok és csírák. Ennek ellenére megeshet, hogy belül barnul, feketedik, és el kell dobni a felét, mert termelői nem védekeztek a betegségek ellen.

Természetesen legjobb a saját termés, hiszen ha mindent jól csináltunk, védekeztünk a burgonyavész ellen, nagy meglepetés nem érhet bennünket. A legtöbb helyen már felszedték a krumplit, így csak a tárolásra kell nagyon odafigyelni.

Csak a napon megszáradt, talajmaradványoktól mentes krumplit szabad levinni a pincébe, hiszen az a legideálisabb hely a számára. Óvni kell ugyanis fagytól, melegtől, fénytől és nedvességtől. Tehát a sötét, szellős, száraz és tíz fok körüli hőmérsékletű he­lyen marad épségben. Ellenkező esetben megráncosodik, puha lesz, és megjelennek rajta a csírák, illetve a mérgező solanint tartalmazó zöld foltok. Csakis a szakszerű tárolás során tudjuk megőrizni értékes tápanyagait és az egészséges krumplira jellemző ízét.

Ahol nincs pince, egy sötét, fűtetlen helyiség, például nyári konyha is szóba jöhet tárolásra, de csak rövid távra. Ha a krumpli kicsírázik, még megmenthető, a csírákat le kell szedni, és a burgonyát minél előbb fel kell használni.


Paprika (fűszerpaprika)
Az étkezési és fűszerpaprikát rendkívül változatosan használhatjuk fel. A fűszerpaprikát érett állapotban szedik. A magokat és a magléceket eltávolítják, majd szárítják és finomra őrlik. A fűszerpaprika fajtái: különleges, csemege, édes-nemes, félédes, erős. A paprikából közel 50 féle színanyagot mutattak ki, ezek közül a legismertebb és legfontosabb a kapszaicin. Ennek köszönhető piros színe. Az íz és színanyagok mellett illóolajat, zsírt, pektint, cukrot és ásványi sókat is tartalmaz. C-vitamintartalma a tárolás során fokozatosan elbomlik. Az étkezési paprika legismertebb fajtái a kaliforniai paprika, fehér paprika, lila paprika, pritamin paprika. Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, vagy salátákhoz adva, díszíthetünk vele, főzhetjük, süthetjük, tölthetjük. A tartósítóipar savanyúságot, készételt, sűrítményt stb. állít elő belőle. Az egészséges paprika színe élénk, héja fényes, kemény és ropogós. A hűtőszekrény alsó, rácsos polcán tárolva több napig tárolható. Kiemelkedően magas a C-vitamintartalma: 120 mg/100 g, ez az egészséges felnőttek napi szükségletét bőven fedezi.

Paradicsom
A paradicsomot sokféleképpen elkészíthetjük: önálló ételként nyersen salátának, üdítő italnak, főzve levesnek, mártásnak. Használhatjuk díszítésre, ízesítésre. A konzervipar is számos terméket készít belőle: sűrítményeket, készételeket, bébiételt és savanyúságokat. A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színezék adja. A szervezeten belül lejátszódó oxidációs folyamatok kapcsolatba hozhatók az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásával. A likopin antioxidáns hatású vegyület, így ezeket a folyamatokat lelassítja, illetve megelőzheti. Magas karotin, B1-, B2-, C-vitamin és kálium tartalom jellemzi.

Padlizsán(tojásgyümölcs, török paradicsom)
Felhasználhatjuk rántva, sütve, töltve, salátának, pástétomokhoz. Lila héjú szivacsos állományú bogyóját fogyasztjuk, ami lehet tojás, hosszabb hengeres, vagy gömb alakú. Vásárláskor a kb. 5-8 cm átmérőjű, kemény, csillogó, sima héjú, élénkzöld kocsányú és csészelevelű példányt válasszuk. Rövid ideig, a szedés után 5-6 napig tárolható. Szénhidrát és energia tartalma alacsony. C-vitaminforrás: 30 mg/100 g.

 

A burgonyafélék közt szép dísznövényeket is találunk.

Az angyaltrombita (Brugmansia sp.) a szubtrópusi burgonyavirágúak egyike.

csemege kukorica

Mitől más a csemege-kukorica, mint a takarmánykukorica?

A csemegekukorica a takarmánykukoricánál kisebb, levele keskenyebb, gyökérzete kevésbé agresszív. Tápanyag-igénye nagy, arányaiban kevesebb nitrogént, de több foszfort, káliumot és cinket igényel, mint a takarmánykukorica. Az egyoldalú, túlzott nitrogén hatására a szemek kipattogzanak és megnő a csőpenész fellépésének veszélye.

A csemegekukorica átlagos műtrágya igénye 14-18 t/ha terméssel számolva:
Nitrogén 160-180 kg/ha
Foszfor (P2O5) 80-100 kg/ha
Kálium (K2O) 140-180 kg/ha

A nagy és megfelelő minőségű termés eléréséhez szükséges tápanyag mennyiséget, a folyamatosan rendelkezésre álló és könnyen felvehető formákból tudja elegendő mennyiségben és ütemben felvenni.

Magja apró, kevés tartalékkal rendelkezik, amit a csíranövények gyorsan felhasználnak. Éppen ezért különösen figyelni kell a vetési mélység beállítására. A fiatal növények zavartalan fejlődéséhez fontos a jó nitrogén és foszforellátottság. A csemegekukoricánál fokozott jelentősége van a foszfor hatóanyagot is tartalmazó startertrágyázásnak.

Fejlődésében, két kiemelten fontos szakasza van a megfelelő tápanyag- és vízellátásnak. Az első, a csőkezdemények differenciálódása a 6-8 leveles állapotban kezdődik. A második a virágzás és csőkifejlődés időszaka ilyenkor a legnagyobb a növény víz- és tápanyag-igénye. A csemegekukorica érzékenyebb a kórokozókkal és kártevőkkel szemben is, mint a takarmánykukorica, ezek veszélye a rendszeres öntözés miatt fokozottabban jelentkezik. Feltétlenül gondoskodni kell a megfelelő növényvédelemről, ami egyben kitűnő alkalom a javasolt lombtrágyák kijuttatására is.

Elvárások a feldolgozóipar részéről:

Egyenletesen nagy méretű kiegyenlített csövek, kellően kitelt, egészséges nem túl sérülékeny szemekkel, a fajtára jellemző íz és zamatanyagok megléte.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.