Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


csemegeuborka

2011.02.27

A csemegeuborka

 

network.hu

   

  • Mivel a fagyra érzékeny, a magot úgy vessük, hogy a fagyosszentek után bújjanak ki a földből. Legjobb a szakaszos vetés, mert így egész nyáron terem az uborka. Üvegházba csak korai hajtásra ültessünk uborkát. (Tausz György)
  • Hogy megakadályozzuk az ecetes uborka megpenészesedését, egy kis lenvászon zsákocskába tegyünk fekete mustármagot, kössük be, és tegyük az uborkák mellé.
  • Az uborka szépít is. A bőrünk bársonysima, opálos fényű lesz. Természetes hidratáló hatása van, a bőrt feszessé és fiatalossá varázsolja. (Tausz György)
  • A kapor a kovászos uborka elkészítésénél nélkülözhetetlen. (Tausz György)
  • A kertben hajtatott uborkánk nem lesz keserű, ha folyamatosan locsoljuk, nem hagyjuk kiszáradni a gyökerét. Erős napsütésben pedig - ha tehetjük - árnyékoljuk. (Tausz György) 
  • Friss az uborka, ha zöld héja egy kissé tüskés. Csak akkor zsenge, ha még nem nagyméretű. Nem jó és öreg az olyan uborka, amelyiknek a két vége sárga vagy gumiszerűen hajlik és nem törik, ill. ha a magja nagy. (Tausz György)
  • Március elején az uborkamagokat nedves fűrészporba dugva, az egészet meleg helyen tárolva és talaját folyamatosan nedvesen tartva saját magunk is nevelhetünk uborkapalántát.
  • Alaposan mossunk meg egy uborkát, vágjuk vékony karikákra. Merítsünk egy pamutkendőt meleg tejbe, mossuk le vele az arcot és a dekoltázst. Helyezzük az uborkaszeleteket az arcra és a dekoltázsra. 20 perc elteltével távolítsuk el a pakolást, és mossuk le langyos vízzel. Használjunk utána hidratálókrémet. (Vitalmedia)
  • Az uborka vízigényes, nem szabad, hogy kiszáradjon, ezért rendszeresen öntözni kell. Mivel kedveli a magas páratartalmat, forró, száraz napokon a környezetét is alaposan locsoljuk meg. (Tausz György)
  • Az uborka természetes vízhajtó, a húgysav kihajtásával enyhíti a reumás panaszokat. Gyors méregtelenítő hatású. (ÁNTSZ)

Forrás: szöveg:Tausz György, kép: Pflanzen-im-web

csemege uborka

 
ImageMeleg- és vízigényes zöldségféle. Az uborkát nem is annyira tápanyagtartalma, inkább kedvező biológiai hatása és (megfelelően fűszerezve) jó íze miatt fogyasztják.

C-vitamin-tartalma mindössze 10-20 mg 100 grammonként. Igen sok víz van benne, kalória pedig alig. Nagy káliumtartalma vízhajtóvá teszi. Magnézium, kalcium, foszfor, nátrium is található benne.

Az uborka a legtöbb meleget kívánó zöldségnövények egyike. Fényigénye is magas. Nagyon szereti a vizet és a párás környezetet. Viszonylag sekély gyökerei vannak, így gyakran kell öntözni. A gyakori, kis vízadagokkal való öntözés felel meg legjobban számára. Pára híján, különösen a tűző napon, a lombozat összeesik, s ez gátolja a termésképzést. Mély rétegű, humuszos, könnyen felmelegedő, középkötött talajokban növekszik legszebben.

A csemege- vagy konzervuborka termesztésének jellemzője a helybevetés. Legkorábban április második felétől vethető szabadföldbe, de a korán lekerülő zöldségfélék után, májusban is vethetjük. Szabadföldbe legkésőbb július közepén kerüljön. Az ekkor elvetett, rövid tenyészidejű fajta még az őszi fagyok beköszöntéig számottevő termést hozhat.

A vetés mélysége 2–4 cm. Soros vetésen kívül előfordul fészkekbe való vetése is. Egy fészekbe 4-5 szem mag kerüljön, egymástól 5–7 cm távolságra.

Ápolása gyomtalanítástól és öntözésből áll. A szedés 3–6 cm-es hosszúság elérésekor kezdődik. Házi kertben 3-4 naponként szedjük. Akár 18-20 alkalommal is szedhetünk róla.

Befőzésre a kis méretű termések alkalmasak, a nagyobbakból kovászos uborkát vagy csalamádét készíthetünk.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.