Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


cukkini,padlizsán receptek,saláták,lugosítás

2011.04.28

néhány cukkini recept 

Cukkini krémleves elkészítése:

1 db kisebb cukkini
15 dkg csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
fél csokor petrezselyem
1 pohár tejszín
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vegeta, 1 teáskanál só
4 szelet kenyér
1 kiskanál olaj, késhegynyi vaj
 
A cukkinit jó alaposan megmossuk, majd meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk, a magvait eltávolítjuk, majd felkockázzuk. A megtisztított gombát vékonyan felszeleteljük és citromlével lecsöpögtetjük, hogy nehogy megbarnuljon. A vöröshagymát a vajban üvegesre pároljuk, beletesszük a felszeletelt cukkinit, és a gombát, majd néhány percig fedő alatt pároljuk, ez kb. 5-10 percet vesz igénybe, majd megszórjuk, a lisztel, és felöntjük kb. 1 liter vízzel. Lassan belekeverjük a tejszínt, hozzáadjuk a fűszereket és puhára főzzük, ez kb. 15 percet vesz igénybe. Amikor a cukkini jól megpuhult, bot turmixgéppel jól össze turmixszoljuk. Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal is. A kenyérszeleteket felkockázzuk és a vajon megpirítjuk. A tányérokba szervírozott levesre dobjuk az apróra vágott petrezselyemmel együtt. Tehetünk rá egy kis tejfölt, de savanyíthatjuk egy kis ecettel vagy citrom lével is. Még melegen azonnal fogyasztjuk.

Rizses cukkini

  • 10 dkg rizs
  • 1 db húsleveskocka
  • 1 kg cukkíni
  • 10 dkg szalonna (füstölt)
  • 1 fej vöröshagyma (nagy fej)
  • 15 dkg hús (főtt, füstölt)
  • 2 db tojás
  • 15 dkg sajt
  • ízlés szerint bors (őrölt)
  • ízlés szerint ecet
  • ízlés szerint
  • A rizst egy húsleveskockával, kétszer annyi vízzel, mint a rizs térfogata puhára főzzük. Közben a cukkinit meghámozzuk, kettévágjuk, magját kiszedjük, 5 percre lobogva forró, enyhén ecetes vízbe rakjuk, majd alaposan lecsepegtetjük, és a reszelő durva fokán lereszeljük. A húsos füstölt szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, és megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, Ezután hozzáadjuk a vékony, laskára vágott főtt, füstölt húst, 1-2 percig kevergetve sütjük. A tűzről levéve a rizzsel, meg a cukkinivel összekeverjük, és hozzá adjuk a tojást, sót, őrölt borsot. Egy kiolajozott tűzálló tálba terítjük, tetejére sajtot reszelünk, és sütőben erős lángon megsütjük. 

 

Cukkini saláta receptje, elkészítése

  • 80 dkg cukkini
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál zöldfűszerkeverék (petrezselyem, bazsalikom, rozmaring)
  • 1⁄2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál ketchup
  • ízlés szerint citromlé
  • ízlés szerint worchester
  • 1 evőkanál méz
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt bors
  • A cukkinit megtisztítva centis kockákra vágjuk, a vajon hirtelen lepirítjuk, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, befűszerezzük és készre pároljuk (csak olyan puhára, hogy a formáját megőrizze). Melegen is fogyasztható, de hidegen is jó körítés főtt és sült húsokhoz.

Cukkinis tészta receptje, elkészítése

  • 10 dkg szélesmetélt tészta
  • 30 dkg cukkini
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1⁄8 l tejszín
  • 2 evőkanál dió
  • ízlés szerint só, bors
  • A tésztát kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Közben a cukkinit megmossuk, és héjával együtt vékony csíkokra vágjuk. Apróra vágjuk a hagymát és a cukkinival együtt kevés olajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a tejszínt és lassú tűzön, fedő nélkül még 5 percig főzzük. A diót durvára vágjuk és a szószba szórjuk, majd a szószt a tésztára öntjük és már ehetjük is.

Cukkinis egytál receptje, elkészítése

  • 80 kg cukkini
  • 50 dkg csirkemell filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 l csirkehúsleves (lehet leveskockából is)
  • 1 kiskanál só, bors
  • 1 kiskanál oregano (vagy kakukkfű)
  • 1 db citrom leve
  • A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Az apróra felkockázott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát a cukkinivel együtt egy nagyobb üvegtálba tesszük és ráöntjük a húslevest, megfűszerezzük, beleöntjük a citromlevet is. Letakarjuk és 16 percig magas fokozaton előfőzzük. Közben a csirkehúst kockára vágjuk és az előfőzött ételhez keverjük, letakarjuk és 12 percre visszatesszük. 6 perc után keverjük meg mégegyszer.

Sajtos rántott cukkini receptje, elkészítése

  • 1 db cukkini
  • 20 dkg sajt
  • szükség szerint liszt
  • szükség szerint tojás
  • szükség szerint zsemlemorzsa
  • szükség szerint olaj
  • Egy közepes cukkinit meghámozunk, és kb. fél centi vastagra vágjuk, kicsit megsózzuk, fél óráig állni hagyjuk, majd a nedvességet leitatjuk róla. Két szelet cukkini közé egy vékony szelet sajtot rakunk, majd a szokásos módon panírozzuk: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Tartármártással, majonézes burgonyával tálaljuk.

 Kovászos cukkini elkészítése

Ha házilag kovászos uborkát készítünk,érdemes apró fiatal cukkinit is beszerezni.A megmosott és hosszában kettévágott cukkinit bethetjük a kovászos uborka levébe,miután felszabadult némi hely az üvegben,vagy amiben tároljuk. A cukkinit a hűtőben tárolt lébe is nyugodtan betehetjük mert annak érése sokkal gyorsabb folyamat mint az uborkáé. Az uborkának viszont legalább szobahömérsékletre és némi napfényre van szüksége a tökéletes éréshez. Tehát lehetőleg ne egyszerre kezdjük érlelni őket mert a cukkini túl puha lesz a megasabb hőmérsékleten!

Természetesen uborka felhasználása nélkül is savanyíthatunk cukkinit.Elég ha ecetes sós lébe teszünk 5-15cm nagyságúakat miután jól bevágtuk vagy kettészeltük őket.Ebben az esetben más ízt kapunk mint a kovászos lében érlelődötteknél,de ezzel a módszerrel is finom lesz a savanyúságunk.

Padlizsán receptek

Manapság vannak kimondottan divatos ételek, melyeket előszeretettel rendelünk étteremben, kávézóban vagy próbálunk meg elkészíteni otthon. Ilyenek a Cézár saláta, Bruschetta, a Rukkola saláta és a Padlizsánkrém is. Ha idáig nem merted otthon kipróbálni, mert féltél, hogy túl bonyolult, most ezt nézd meg!

Hagyományos padlizsánkrém

.
Hozzávalók:
1 kg padlizsán,
só,
1 fej hagyma,
1 tojásból majonéz,
citromlé
.
Elkészítése:
A padlizsánokat a tűzhely lapján, vagy lángján süsd meg. Hideg vízben tisztítsd meg a héjától, majd tedd szűrőbe, hogy a leve jól lefolyjon. Egy deszkán, fakéssel vágd nagyon apró darabokra. Tedd bele egy műanyag edénybe sózd meg, add hozzá a reszelt hagymát, egy kiskanál citromlevet, és kavard össze. Folytonosan keverve add hozzá a majonézt.
Kenyérrel vagy pirítóssal tálald. De készíthetsz hozzá néhány salátalevelet is, amit leöntesz pár csepp balzsamecettel.

Padlizsánkrém paradicsommal
.
Hozzávalók:
1 db padlizsán
2 db lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
2-3 db paradicsom
majonéz
petrezselyem
bazsalikom
olaj

bors

Elkészítése: A padlizsánt, a hagymát és a fokhagymát kockázd fel, majd kevés olajon addig pirítsd, amíg megpuhul a padlizsán. Amikor a padlizsán jól összeesett, tedd bele a kockára vágott paradicsomot, és süsd együtt tovább. Amikor minden már jól átsült, turmixold le és ízlés szerint ízesítsd majonézzel, petrezselyemmel vagy más fűszerekkel.
Ehhez is piríts néhány pirítóst.

Padlizsánkrém diétás változatban

.
Hozzávalók:
1 db nagyobb padlizsán
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsírszegény sütőmargarin
1-2 nagyon keményre főzött tojás (ez el is hagyható, de dúsabbá teszi, viszont ha kihagyod a sárgáját, nem annyira hizlal)
ízlés szerint zsírszegény majonéz
mustár

bors

Elkészítése: A padlizsánt hústűvel szurkáld meg, majd mikróban 15 percig párold (maximum hőfokon). Ha kész, hűtsd ki majd húzd le a lila külsejét. Vágd darabokra, add hozzá a feldarabolt tojást, a margarint és a hagymákat. Turmixold össze, majd keverd bele a majonézt és a mustárt. Ízesítsd sóval és borssal. Hűtés után tálald.
Pirítóssal az igazi.

Ha szeretnél egészségesen táplálkozni, legalább egyszer egy nap saláta legyen valamelyik főételed. Ha megvásárolsz hozzá minden összetevőt, hipp-hopp csodás finomságot tudsz belőle készíteni.

1. Spárga saláta – recept
.
Hozzávalók
6 db szép, megtisztított, párolt spárga
6 db megtisztított apró garnélarák
1 kis szem főtt burgonya
2 db nagy salátalevél
só, bors, olaj, citromlé
összevágott petrezselyem vagy tárkony

Elkészítése
Keverd össze a spárgát, a rákot és a burgonyaszeleteket. Csurgasd rá az olajat és a citromlevet; sóval és borssal ízesítsd. A salátát oszd el a két salátalevélre és szórd rá a petrezselymet.

Íme néhány saláta ötlet; a lényeg, hogy az összes hozzávalót tedd bele és készítsd el úgy, mint az előzőekben ismertetett spárgasalátát.

2. Alma, uborka, fehér csirkehús, friss borsmenta
3. Paradicsom, burgonya, bazsalikom, hagyma
4. Hideg borjúhús, zeller, turbolya, cékla
5. Főtt rizs, zöldbab, fokhagyma, petrezselyem
6. Párolt karfiol, paradicsom, reszelt retek
7. Főtt kukorica, sonka, hagyma
8. Gomba, főtt hal, citromszósz
9. Kockára vágott sárgadinnye, kockára vágott sonka, joghurtszósz
10. Apróra vágott káposzta (megfőzve), 10 karika főtt virsli
11. Kemény tojás, zöldbab, hagyma
12. Ementáli sajt, salátalevél, szőlő
13. Paradicsom, zöldpaprika, hagyma, bazsalikom
14. Párolt káposzta, burgonya, fehér csirkehús, apróra vágott édesköménylevelek
15. Párolt karotta, raponc vagy pitypanglevél, citromszósz

Saláta öntetek
Legyen benne valami savanyú: borecet, citromlé, grapefruitlé stb.
Legyen benne kötőanyag: kukoricaolaj, olívaolaj, napraforgóolaj, joghurt, könnyű tejszín stb.
Legyen benne ízesítő: fokhagyma, hagyma, bazsalikom, turbolya, borsmenta, tárkony, édeskömény stb.
 

Spenótkrémleves

Egy fazékban forrósítsunk fel egy evőkanál vajat, majd dinszteljünk meg benne egy fej apróra vágott vöröshagymát és két gerezd fokhagymát.Adjunk hozzá egy megtisztított és feldarabolt burgonyát, majd öntsük fel fél liternyi tejjel és fél liternyi zöldség alaplével (vagy vízzel és zöldségkockával).
Tegyünk bele fél kiló megtisztított és alaposan megmosott spenótlevelet, fűszerezzük egy fél citrom reszelt héjával, ízlés szerint őrölt szerecsendióval, sóval és kevéske őrölt borssal. Főzzük legalább 15 percig, majd ha elkészült, másfél deci tejszínnel tegyük krémesebbé. Merülőmixerrel pürésítsük és forrón csészékbe tálaljuk.

Kéthetes lúgosító étrendünkbe bárki belefoghat, aki szeretné a túl sok savas élelmiszer fogyasztása miatti problémákat megszüntetni – vagy legalább enyhíteni – a szervezetében. Hogy a kúra sikeres legyen, dietetikusaink tanácsait a 14 nap során mindvégig fogadd meg!

Alapszabály:

A lúgosító étrend a napi 12 x 2dl citromos víz (minden pohár vízben 1 evőkanál citromlével) elfogyasztásával lesz csak teljes.


A vízfogyasztás kötelező időpontjai:

  • ébredéskor
  • reggeli előtt
  • reggeli után
  • tízórai előtt
  • tízórai után
  • ebéd előtt
  • ebéd után
  • uzsonna előtt
  • uzsonna után
  • vacsora előtt
  • vacsora után
  • lefekvéskor

1. nap

Reggeli: zellerkrémes rozskenyér, tejeskávé
Hozzávalók:
5 dkg rozsos kenyér
2 dkg margarin
10 dkg reszelt zeller
2 dl tej
0, 5 dl kávé
2 dkg méz

Elkészítés:
A reszelt zellert kikeverjük a margarinnal, ezt kenjük a kenyérre. A tejeskávét szokás szerint készítjük el.

Tízórai: alma
Hozzávalók: 15 dkg alma

Ebéd: csirkekrém leves, reszelt sárgarépával
Hozzávalók:
1 tasak csirkekrém leves
20 dkg reszelt sárgarépa
Elkészítés:
A csirke krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a sárgarépát, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: banán, dióval
Hozzávalók:
10 dkg banán
1 dkg dió

Vacsora: sajtos zöldbab
Hozzávalók:
25 dkg zöldbab
5 dkg gomolya sajt
ízlés szerinti fűszerek
Elkészítés:
Ha konzerv a zöldbab, akkor lecsöpögtetjük, ha főzni szükséges, akkor roppanósra főzzük. Tálra tesszük, a gomolya sajtot a tetejére morzsoljuk és mikrohullámú sütőben 1 perc alatt ráolvasztjuk.

2. nap

Reggeli: kivis müzli
Hozzávalók:
2 dl tej
2 dkg natúr búzapehely
10 dkg kivi
2 dkg méz
Elkészítés:
A kivit tisztítás után összetörjük, elkeverjük a mézzel, hozzáadjuk a búzapelyhet, és tejjel felöntjük.

Tízórai: narancslé
Hozzávalók:
2 dl 100%-s narancslé

Ebéd: sajtos paradicsomleves, banán
Hozzávalók:
1 tasak paradicsom krémleves
1 dkg reszelt parmezán sajt
10 dkg banán
Elkészítés:
A paradicsom levest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a levest, és a sajttal megszórjuk. A banánt utána esszük meg!

Uzsonna: ananász
Hozzávalók:
20 dkg friss vagy konzerv ananász

Vacsora: tojás fehérje pörkölt padlizsánnal, spagettivel
Hozzávalók:
2 db főtt tojás fehérje része
20 dkg padlizsán
5 dkg vöröshagyma
1dkg olaj
5 dkg durum spagetti
ízlés szerint fűszerek:piros paprika, kömény, só
Elkészítés:
A vöröshagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a fűszereket, és a héjastul kockára vágott padlizsánt. Éppen ellepő vízzel felöntjük, és rövid idő alatt készre pároljuk. Hozzáadjuk szintén kockára vágott főtt tojásfehérjét, és összeforrósítjuk. A készre főtt spagettire halmozva fogyasztjuk.

3. nap

Reggeli:cukkinis rántotta, puffasztott rizsszelettel
Hozzávalók:
1 db egész tojás
20 dkg cukkini
1 db puffasztott rizsszelet
1dkg olaj

Elkészítés:
A cukkinit lereszeljük, és a felforrósított olajon megpirítjuk, majd a sóval felvert tojást hozzáadva, készre sütjük. Puffasztott rizsszelettel fogyasztjuk.

Tízórai: feketeribizli lé
Hozzávalók:
2 dl fekete ribizli nektár

Ebéd: csirke gulyás
Hozzávalók:
10 dkg kockázott csirkemell,
1 dkg olaj,
ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt kömény, piros paprika
7 dkg karikázott sárgarépa,
7 dkg karikázott petrezselyemgyökér,
4 dkg kockázott zeller,
4 dkg kockázott karalábé,
4 dkg kockázott burgonya,
Elkészítés:
A húst olajon fehéredésig „sütünk”, majd éppen ellepő vízmennyiséggel felöntjük. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel. Hozzá adjuk a 4 dl vizet, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert,  karalábét,  burgonyát és kb. 15 perc alatt együtt készre főzzük.

Uzsonna: körtés író
Hozzávalók:
2 dl író
10 dkg körte
2 dkg méz
Elkészítés:
Az alapanyagokat turmixxal habosra keverjük.

Vacsora: virslis karfiol ragu
Hozzávalók:
50 dkg virsli
250 gr karfiol
2 dkg vaj
ízlés szerint só, zöldség fűszerkeverék, petrezselyem zöld
Elkészítés:
A karfiolt fűszeres vízben készre főzzük. A virslit vékonyra felkarikázzuk, forró vajon átpirítjuk, majd a meleg, lecsepegtetett karfiollal átkeverjük.

4. nap

Reggeli: retkes túrókrémmes pirítós félbarna kenyér
Hozzávalók:
15 dkg bármilyen retek
5 dkg friss túró
5 dkg félbarna kenyér
ízlés szerint só
Elkészítés:
A retket finomra reszeljük, levével együtt a túróval alaposan átkeverjük, sózzuk. Pirított kenyérre kenve fogyasztjuk

 

Tízórai: almalé
Hozzávalók:
2 dl 100%-s almalé

Ebéd: Fokhagymás pulykamell, petrezselymes burgonya, paradicsomsaláta
Hozzávalók:
10 dkg pulykamell
25 dkg burgonya
20 dkg paradicsom
2 dkg lilahagyma
1 + 1 dkg vaj
ízlés szerint só, fokhagyma, petrezselyem zöld
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük. Közben a paradicsomot felszeleteljük, picit sózzuk borsozzuk, megszórjuk apróra vágott lilahagymával, és alaposan összeforgatjuk, félretesszük. 1 dkg vajat forrósítunk, beledobjuk a szeletelt fokhagymát, ha színt kapott, akkor kivesszük az olajból, és az előre kivert, besózott hússzeletet készre sütjük. A petrezselyem zöldet aprózzuk, és felforrósított 1 dkg vajban át melegítjük, de tovább nem hőkezeljük! A megfőtt burgonyát a vajas petrezselyemmel átforgatjuk, a fokhagymás hússal és a paradicsom salátával fogyasztjuk.

Uzsonna: mazsola turmix
Hozzávalók:
2 dl tej
5 dkg mazsola
ízlés szerint őrölt fahéj
Elkészítés:
Az alapanyagokat habosra turmixoljuk.

Vacsora: zöldséges rizs saláta
Hozzávalók:
5 dkg főtt fehér rizs
10 dkg póréhagyma
10 dkg zeller
20 dkg kínai kel
1 dkg fűszervaj
ízlés szerint zöldség fűszerkeverék
Elkészítés:
A rizst megfőzzük, és tálba tesszük, 2 evőkanál főzővízzel meglocsolva. A zöldségeket finomra reszeljük, és a fűszer vajon éppen csak átfuttatjuk. A készre főtt alapanyagokat összekeverve fogyasztjuk

5. nap


Reggeli: szőlőlé, sajtos puffasztott búzaszelet
Hozzávalók:
2 dl 100%-s szőlőlé
1 db puffasztott búzaszelet
2 dkg gomolya sajt
Elkészítés:
A sajtot a búzaszelettel fogyasztjuk.

Tízórai: mazsolás répa
Hozzávalók:
2 dkg mazsola
10 dkg reszelt sárgarépa
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük.

Ebéd:parajos sajt krémleves
Hozzávalók:
1 tasak sajt krémleves
20 dkg parajpüré
Elkészítés:
A parajpürét felmelegítjük, és lecsepegtetjük. A sajt krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a parajpürét, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: banán
Hozzávalók: 10 dkg banán

Vacsora: uborkás burgonyasaláta
Hozzávalók:
1 dl kefir
20 dkg csemege uborka
15 dkg főtt burgonya
ízlés szerint só, kapor, fokhagyma
Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük a kefirrel, és ízlés szerinti fűszerekkel összekeverjük. A burgonyát durva metéltre vágjuk, és az uborkás krémmel összekeverjük.

6. nap


Reggeli: virsli kenyérrel, paradicsomlével
Hozzávalók:

5 dkg főtt virsli
5 dkg rozsos kenyér
2 dl 100%-s paradicsomlé

Tízórai: mézes eper
Hozzávalók:
20 dkg eper
2 dkg méz
Elkészítés:
A megtisztított epret mézzel megcsorgatva fogyasztjuk.

Ebéd: joghurtos gomba, abonettel
Hozzávalók:
2 dl joghurt
30 dkg friss szeletelt vagy konzerv szeletelt gomba
2 db normál abonett
ízlés szerint só, fehér őrölt bors
Elkészítés:
A joghurtot ízlés szerint fűszerezzük. A gombát lecsepegtetjük, és tálba tesszük, a fűszeres joghurttal átkeverjük. Abonettel fogyasztjuk.

Uzsonna: tejcsoki
Hozzávalók:
2 dkg tejcsoki

Vacsora: túrós jégsaláta
Hozzávalók:
30 dkg jégsaláta
5 dkg túró
1 dl író
ízlés szerint só, majoranna,
Elkészítés:
A jégsalátát falatnyi darabokra tépkedjük, tálba tesszük. A többi hozzávalót ízlés szerint fűszerezve alaposan összekeverjük, majd a salátára öntjük.

7. nap

Reggeli:cseresznyés- rozsos joghurt turmix
Hozzávalók:
15 dkg friss vagy mirelit cseresznye
2 dkg natúr rozspehely
1 dkg méz
Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixoljuk.

Tízórai: sárgarépa lé
Hozzávalók:
2 dl 100%-s sárgarépa lé

Ebéd: karfiolos zöldség krémleves
Hozzávalók:
20 dkg karfiol
1 tasak zöldség krémleves
Elkészítés:
A karfiolt készre főzzük. A zöldség krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a főtt karfiolt, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: mazsolás túró
Hozzávalók:
5 dkg mazsola
10 dkg túró
Elkészítés:
A mazsolát megmossuk, majd éppen ellepő vízbe áztatjuk 5 percre, majd hozzákeverjük (az áztató lével együtt)a túrót.

Vacsora: Sajt fondue brokkolival
Hozzávalók:
30 dkg ropogósra (azaz nem szabad agyon főzni!!!) főtt brokkoli
2 dkg fűszer vaj
5 dkg gomolya sajt
1 dl tejföl
Elkészítés:
A vajon felolvasztjuk a sajtot, és a tejföllel elkeverjük. A brokkolit belemártogatva fogyasztjuk

8. nap

Reggeli: zöldséges író, kiflivel
Hozzávalók:
2 dl író
1 db kifli
1 dkg petrezselyem zöld
20 dkg reszelt retek
Elkészítés:
Az írót összekeverjük a retekkel, és ízesítjük az apróra vágott petrezselyemmel. A kiflivel fogyasztjuk.

Tízórai: sárgabaracklé
Hozzávalók:
2 dl sárgabarack nektár

Ebéd: kínai keles, répás marhahúsleves
Hozzávalók:
1 tasak marhahús leves
10 dkg friss, vékonyra szeletelt kínai kel
15 dkg konzerv bébirépa
Elkészítés:
A marhahús levest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a szeletelt kínai kelt, és a bébirépát, majd az elkészült forró levessel leöntjük, elkeverjük.

Uzsonna: banán, mogyoró
Hozzávalók:
10 dkg banán
1 dkg natúr mogyoró

Vacsora: natúr halfilé, parajos kevert burgonya
Hozzávalók:
10 dkg tonhal filé
20 dkg főtt burgonya
20 dkg parajpüré
1 dkg olaj
1 dkg vaj
ízlés szerint só, halfűszerkeverék
Elkészítés:
A burgonyát készre főzzük. A parajt natúran megfőzzük. A parajt és a burgonyát ízlés szerint sózzuk és alaposan összekeverjük, vajjal tovább keverjük.
A halat megszórjuk a fűszerkeverékkel. A felforrósított olajon készre sütjük. Együtt fogyasztjuk.

9. nap

Reggeli: ananász turmix, abonett
Hozzávalók:
20 dkg friss vagy konzerv ananász
2 dl tej
2 db abonett
Elkészítés:
Az ananászt a tejjel összeturmixoljuk. Abonettel fogyasztjuk.

Tízórai: sajt retekkel
Hozzávalók:
5 dkg gomolya sajt
10 dkg retek

Ebéd: spárga krémleves spárgával dúsítva
Hozzávalók:
1 tasak spárga krémleves
25 dkg lecsepegtetett főtt vagy konzerv spárga
Elkészítés:
A spárga krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a karikázott spárgát, majd az elkészült forró levessel leöntjük, elkeverjük.

Uzsonna:csoki, almalé
Hozzávalók:
2 dkg tejcsoki
1 dl 100%-s almalé

Vacsora: paprikás krumpli, csemege uborka
Hozzávalók:
5 dkg virsli
20 dkg burgonya
5 dkg vöröshagyma
1 dkg olaj
20 dkg csemege uborka
ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt kömény, piros paprika
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát az olajon megfuttatjuk, ízlés szerint fűszerezzük, a hasábra vágott burgonyát hozzáadjuk, és éppen ellepő vízzel felöntve majdnem készre főzzük. Hozzáadjuk a karikára vágott virslit, és készre főzzük. Csemege uborkával fogyasztjuk.

10. nap

Reggeli: kakaó, svédgomba saláta, pirítós
Hozzávalók:
2 dl tej
1 dkg kakaó
2 dkg méz
5 dkg rozsos kenyér
5 dkg póréhagyma
5 dkg paradicsom püré
20 dkg főtt szeletelt vagy konzerv szeletelt gomba
ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt kömény, piros paprika, majoranna
Elkészítés:
A kakaóport, és a mézet bögrébe tesszük, és forró kakaóval alaposan elkeverjük. A vékonyra szeletelt pórét sózzuk, fűszerezzük és a paradicsompürével, lecsepegtetett szeletelt gombával alaposan összekeverjük. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.

Tízórai: feketeribizlis túró
Hozzávalók:
20 dkg ribizli (lehet fagyasztot is)
5 dkg túró
2 dkg méz
Elkészítés:
Az alapanyagokat összekeverjük.

Ebéd: kapros tőkehal, zelleres rizs
Hozzávalók:

10 dkg tonhal filé
20 dkg friss reszelt zeller
5 dkg főtt fehér rizs
1 dkg olaj
1 dkg vaj
ízlés szerint só, halfűszerkeverék, kapor
Elkészítés:
A rizst készre főzzük. A friss reszelt zellerrel, és a vajjal tovább keverjük.
A halat megszórjuk a fűszerkeverékkel, kaporral. A felforrósított olajon készre sütjük. Együtt fogyasztjuk.

Uzsonna: jégkrém
Hozzávalók:
10 dkg csokis jégkrém

Vacsora: mustáros sajtos saláta
Hozzávalók:
5 dkg mustár
1 dl natúr joghurt
3 dkg reszelt parmezán
20 dkg jégsaláta
10 dkg lila lolo rosso saláta
10 dkg ruccola saláta
Elkészítés:
Az öntethez a joghurttal elkeverjük a mustárt. A salátákat összetépkedjük, és tálba rakjuk. Az öntettel leöntjük, átkeverjük, és a sajttal megszórjuk.

11. nap

Reggeli: falusi reggeli
Hozzávalók:
10 dkg póréhagyma
10 dkg gomba
10 dkg főtt burgonya
1 db tojás
2 dkg olaj
ízlés szerint: só, őrölt bors,
Elkészítés:
A felszeletelt hagymát, gombát a forró olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockázott burgonyát, ízlés szerint fűszerezzük. A tojás habosra keverjük, és ráöntjük a forró zöldségekre, dermedésig sütjük.

Tízórai: alma, mandulával
Hozzávalók:
15 dkg alma
1 dkg mandula

Ebéd: rakott cukkini
Hozzávalók:
30 dkg cukkini,
2 x 1 dkg olaj,
10 dkg sovány darált sertés hús,
2 dkg zabpehely,
só, kapor,
0, 5 dl tejföl
ízlés szerint: só, őrölt bors, kapor,
Elkészítés:
Először a tölteléket keverjük be. A sovány darált húst a, 10 percig sós vízben előfőzött és kinyomkodott zabpehellyel, ízlés szerint sóval, borssal, kaporral bekeverjük, és félre tesszük.
A cukkinit héjastól hosszában felszeleteljük és kissé megsózva 1 dkg forró olajon a szeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk kb. 1 –1 perc alatt. Előmelegítjük a sütőt. Utána a cukkini szeleteket pici olajjal kikent hőálló tálba helyezzük /2 –3 szelet kivételével/, majd megrakjuk a töltelékkel. Lefedjük a maradék cukkini szeletekkel, és a tetejét a tejföllel megkenjük. Betesszük az előmelegített, forró sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük. Melegen fogyasztjuk.

Uzsonna: csoki fondue
Hozzávalók:
2 dkg tejcsoki
1 db 10 ml-s kávétejszín
20 dkg kivi
Elkészítés:
A csokit mokkáscsészébe tördeljük, leöntjük a tejszínnel, és mikróban felolvasztjuk(1-2 perc). A kivit felkockázzuk, és a csokiba mártogatva megesszük.

Vacsora: sárgarépás túrókrémes abonett, céklalé
Hozzávalók:
2 dl céklalé
15 dkg reszelt sárgarépa
5 dkg túró
2 db Abonett
ízlés szerint: só, petrezselyem zöld
Elkészítés:
A reszelt répát átkeverjük a túróval, szükség szerint ízesítjük. Az abonettre halmozva fogyasztjuk.

12. nap
Reggeli: sonkás zsemle, paradicsommal
Hozzávalók:
1 db zsemle
3 dkg gépsonka
1 dkg margarin
15 dkg paradicsom
Elkészítés:
A kettévágott zsemlét margarinnal megkenjük, sonka szeleteket beletesszük, és paradicsommal fogyasztjuk.

Tízórai: bodzalé
Hozzávalók:
2 dl bodza nektár

Ebéd: zöldbabos zöldség krémleves
Hozzávalók:
20 dkg friss vagy konzerv zöldbab
1 tasak zöldség krémleves
Elkészítés:
A zöldbabot lecsepegtetjük, vagy roppanósra főzzük. A zöldség krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a főtt zöldbabot, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: mazsola – mogyoró diákcsemege
Hozzávalók:
5 dkg mazsola
1 dkg natúr amerikai mogyoró

Vacsora: hagymás tört burgonya, virsli
Hozzávalók:
5 dkg virsli
20 dkg főtt burgonya
10 dkg póréhagyma
10 dkg lilahagyma
1 dkg olaj
1 dkg vaj
ízlés szerint só, őrölt fehérbors
Elkészítés:
A burgonyát készre főzzük. Az aprózott hagymákat az olajon készre pároljuk, és a burgonyával alaposan összekeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük.
A virsli beirdaljuk, majd mikróban készre pároljuk. Együtt fogyasztjuk.

13. nap

Reggeli: bundás kenyér, sárgarépa lé
Hozzávalók:
5 dkg rozsos kenyér (2 vékony szeletnek)
2 dl 100%-s sárgarépa lé
2 db nyers tojásfehérje
2 dkg olaj
ízlés szerint só
Elkészítés:
A tojásfehérjéket ízlés szerint sózzuk, alaposan felverjük, a kenyérszeleteket megforgatjuk benne. A forró olajon mindkét oldalukat hirtelen megsütjük. A sárgarépa lével fogyasztjuk.

Tízórai: körte
Hozzávalók: 15 dkg körte

Ebéd: kelbimbós fokhagyma krémleves
Hozzávalók:
1 tasak fokhagyma krémleves
25 dkg kelbimbó
Elkészítés:
A kelbimbót készre főzzük. A fokhagyma krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a főtt kelbimbót, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: kakaó gazdagon
Hozzávalók:
1,5 dl tej
1 dkg kakaó
2 dkg méz
5 dkg banán
ízlés szerint: őrölt fahéj
Elkészítés:
A banánt villával összetörjük, őrölt fahéjjal ízesítjük. A kakaóport, és a mézet bögrébe tesszük, és forró kakaóval alaposan elkeverjük. A fahéjjas banánnal dúsítjuk.

Vacsora: parajos tészta saláta
Hozzávalók:
5 dkg főtt durum penne tészta
20 dkg parajpüré
0, 5 dl natúr joghurt
ízlés szerint só, fokhagyma
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük, és tálba tesszük. A parajt beízesítve készre pároljuk. A készre főtt alapanyagokat, és a joghurtot összekeverjük.

14. nap

Reggeli: sajtos alma saláta, puffasztott rizsszelet
Hozzávalók:
10 dkg piros alma
10 dkg zöld alma
5 dkg gomolya sajt
1 db puffasztott rizsszelet
Elkészítés:
A almákat durvára reszeljük, és a sajtot a tetejére morzsoljuk, a puffasztott szelettel fogyasztjuk.

Tízórai: grapefruit lé
Hozzávalók:
2 dl 100%-s grape fruitlé

Ebéd: zelleres zeller krémleves
Hozzávalók:
1 tasak zeller krémleves
20 dkg friss, vékonyra reszelt zeller
Elkészítés:
A zeller krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a zellert, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: jégkrém
Hozzávalók:
10 dkg vanília jégkrém

Vacsora: paradicsomos burgonyasaláta, parmezán sajttal
Hozzávalók:
20 dkg friss paradicsom,
15 dkg főtt burgonya
3 dkg reszelt parmezán sajt
ízlés szerint só, őrölt fehér bors, petrezselyem zöld
Elkészítés:
A főtt burgonyát, és a paradicsomot felkarikázzuk, és tálba tesszük. Ízlés szerint fűszerezzük, majd a reszelt sajttal megszórjuk.

 

(Laki Anita dietetikus)

forrás:
http://www.wellnesscafe.hu/dieta/200703/14_napos_lugosito_etrend

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.