Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mák

2011.03.05


Mák
Ősrégi, díszítő és hasznos élvezeti kerti növényünk. Hosszú, egyenes szárán fehér, piros, lila virágai, változatos "gubó" termése élénk színfoltja házunk tájának. A fehér mák magja dióízű csemege. Az őszi mák nagy vagy hosszú termésű tokja külön érdekesség, magja hasznos étkezési cikk. A telt és gyöngén fodros szirmú, rózsaszínű, fehér, lila virágú díszváltozatok különleges díszek. Egyszerű száraz termesztése is indokolja kiskerti kultúrájának bővítését.

Származása, elterjedése.
A mák őshazája Közép-Ázsia. Ma már világszerte elterjedt. Fő termesztőterületei Ázsiában Törökország, Irán, Pakisztán, India, Kína, Európában Franciaország, Bulgária, Lengyelország, Románia. Ausztráliában is nagy területen termesztik. Kisebb mértékben Észak-Amerikában és Afrikában ugyancsak művelik. Hazánkban hasonlóképpen régen termesztett növény.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége.
A mák többhasznú növény. A mákmag közkedvelt élelmiszer (különösen Európában). Gazdag, jó minőségű (40-50% félig száradó, 131-143 jódszámú) olajtartalma miatt étolajat is nyernek belőle. Melléktermékéből, az érett, kicsépelt mákgubóból a gyógyszeripar világméretekben keresett, fontos alkaloidokat (morfin, narkotin, kodein, tebain, papaverin stb.) állít elő (magyar találmány). Ez nagyon jelentős devizaforrás és növeli a mák termesztésének jövedelmezőségét. A növény hozama 50-150 g mag és 40-120 g száraz gubó/m2. A díszmák jelentősége esztétikai, környezetszépítő értékében rejlik.

Növénytani jellemzői.
Egyéves, lágy szárú növény. Gyökérzete karószerű, kevés oldalelágazással, a felsők támasztógyökerekké alakulnak. Szára 60-140 cm magas, egyenes, felálló, felső részén elágazó. Levélzete: tőlevélrózsás, hosszúkás, szabdalt, szárlevelei szórt állásúak, harmatosán zsengék, világoszöld színűek. A mák virága sugaras, nagy, színes sziromlevelekből áll, lehulló, zöld csészével; magányosak, kétivarúak, rovarmegporzásúak. A díszmák sokszirmú, igen díszes. Termése üreges, nyitott vagy zárt, több rekeszű tok. Magja apró, kék, feketés, szürkés stb. vagy fehér, legömbölyített vese alakú. Ezermagtömege 0,4-0,6 g. Csírázóképessége 70-80%-os, a mag 4-5 évig vethető, 12-16 nap alatt kel ki (ősszel vetve csak tavasszal). Tenyészideje tavasszal vetve 120-160 nap, az őszi máké (IX. 15.-X. 15-i vetéssel) 220-230 nap.

Élettényezők iránti igénye.
A mák fényigénye: kezdetben közepes, majd bővebb napfényt kíván. Hőigénye alacsony, 3-4 °C talajhőmérsékleten már csírázik, 7-8 °C-on csírázása meggyorsul. A kicsírázott növények 4-5 °C-os fagyot, 4-6 tőlevelesen viszont -15, -20 °C-ot is elviselnek átmenetileg. Kezdeti fejlődésekor a hűvös, virágzásakor a száraz, meleg időjárás kedvező számára. Vízigénye: a virágzásig közepes, a tok növekedésekor bővebb csapadékot igényel. Egyébként száraz termesztésű növény. Talajigénye: jó vízforgalmú, lazább, homokos vályog-, középkötött vagy humuszos fekete homoktalajon terem jól. Tápanyagigénye: előző növény alá trágyázott (6-7 kg érett istállótrágya, 50-60 g vegyes műtrágya) talajon fejlődik szépen. Kiegészítésképp 20-20 és 10 g pétisó, szuperfoszfát és kálisó műtrágyát adunk alá négyzetméterenként talajelőkészítéskor.

Változékonysága, fajtái.
A hazai minősítésű, szokványtermesztésű mákok ('BC2. Kompolti', 'Kék Duna') jó szárszilárdságúak, fehér (lilás foltos) virágúak, termőképességük megfelelő, magjuk kék színű, tokjuk nagy alkaloidatartalmú. Étkezésre, de kiskerti dísznek is alkalmasak. Ugyancsak minősített az 'Őszi mák', amelyik ősszel vethető, fagytűrő és korábban érik. A házikertekben előfordul több alkalmazkodott őszi mák tájfajta. Ezek életerősek, jó fagytűrők, és ősszel vetve bő magtermést adnak. Korán virítanak, díszesek és kártevőkkel szemben ellenállóbbak. A 'Szentesi hosszú gubójú mák' ugyancsak tájfajta. 7-9 cm hosszú, érdekes alakú toktermése, kék színű magja és fehér, díszes virága van. A 'Szentesi fehér mák' (tájfajta) hasonló a kék mákhoz, de magtermése szép fehér, és finom dióíze van. Tavaszi termesztésű különlegesség. A 'Kerti díszmák' külön alfajt képvisel a mákok nemzetségében. Telt, sokszoros, tömött szirmú, rózsaszín, lila, fehér stb. színű változatai ismertek (vetőmag-katalógusok általában keverékként kínálják). Rendkívül szépek.

Termesztése.
A mákot főnövénynek vessük. Elő- és utónövényének a kapásnövények a megfelelőek. Tisztán termesszük. Talaj-előkészítése: őszi ásás, szántás, kertszerü magágykészítés. Tenyészterülete: 30-40x8-10 cm (beállott növény), dísznek 30-40 x 30-40 cm széles fészkesen. Helyrevetése tavasszal február 1. és március 15. között, az őszi mákot szeptember 10. és október 10. között esedékes. Fontos az ülepedett, de porhanyós magágy. 1-1,5 cm mélyen vetjük kapával, kissé lapoljuk a takaróföldet. Sorba 1 cm-enként szórjuk a magvakat, fészkesen a fészek szélességében, körbe 2 cm-enként vetünk. Vetőmagszükséglet 0,1-0,2 g/m2. Ápolása: egyelés, talajlazítás, gyomirtás. Szedésére július végén, augusztus elején kerül sor, amikor a tokok zörgősre száradtak. Száraz időben 8-10 cm-es szárral vágjuk, és a magot kifejtjük belőle. Szelelés után ruhazsákocskákban, szellős helyen (felkötve) tartsuk el.

Feldolgozása, hasznosítása.
Csoportosan, ágyasban, foltokban minden kertben szépen mutat. Díszváltozatai utcakertekben, különböző parkokban, hétvégi portákon stb. különösen megragadóak. A száraz mákgubó modern, tartós szárazkötészeti és vázadísz, a díszmák pedig vágott virágnak alkalmas. A tésztafélék egyik legkiválóbb ízesítője. Kifőtt tésztára szórva (mákos metélt, mákos nudli, mákos derelye), tölteléknek sült tésztába (mákos rétes, mákos kalács, mákos patkó, mákos kifli, máktorta, mákos bukta, mákos felfújt, mákos kuglóf, mákos palacsinta, mákos pite) közkedvelt. Használhatjuk húshoz is (mákos őzgerinc). Préselt olaja kiváló étolaj. A gubó számos gyógyszer alapanyaga, de háziszerként használni tilos!

Elkészítése
- Fehérmákos tészta. 1/4 kg 4 tojásos száraztésztát enyhén sós vízben kifőzünk, lecsurgatjuk, és forró zsírral összekeverjük. 20 dkg megdarált fehér mákot cukorral összekeverünk, a tésztára szórjuk és elegyítjük. Tűzálló tálban pirosra sütjük.
- Mákos puding. 5 tojás fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadunk 8 dkg porcukrot, 3 dkg grízt, 10 dkg darált mákot, fél kávéskanál törött fahéjat, 3 szegfűszeget és 3 dkg olvasztott vajat. Gyöngéden összekeverjük. A pudingformát kikenjük, meglisztezzük, a tésztát beleöntjük, fedőt teszünk rá, forró vízzel félig telt fazékba állítjuk és 45 percig főzzük.
- A szokásos módon különböző mákos kalácsot is készíthetünk a kék (és fehér) mákkal.
Nem lesz mákunk?
A Magyarországon jelenleg előforduló tizenöt mákfajtából ez év kezdetétől már csupán egy felel majd meg annak a jogszabálynak, ami a kábítószergyártásra alkalmas növények termesztésére vonatkozik. A 2004 óta hatályos kormányrendelet ugyanis 2005 végéig adott haladékot azoknak a mákfajtáknak a termesztésére, aminek a tokja 4 ezrelék feletti alkaloidot tartalmaz (7 ezrelék volt a határérték). A kiskertekben idén tehát már csak a rózsaszín virágú Ametiszt fajta vethető, más színű fajták termesztését a magasabb alkaloidtartalmuk miatt megtiltja a kormányrendelet. Becslések szerint az országban- a kiskertek pár négyzetméteres termőterületeivel együtt- mintegy ötezer hektáron termesztenek mákot, jellemzően nem az Ametiszt fajtát. Ez a 0,6 ezrelék alkaloidtartalmú, kizárólag étkezési célra nemesített fajta azért sem terjedt még el igazán, mert csak 2003. végén kapott állami elismerést. A szabályozás jellemzően a házikertekben étkezési és díszítő céllal termesztett mákra vonatkozik. A megengedett határértéket meghaladó hatóanyag-tartalmú ipari mákfajtákat különböző engedélyek beszerzése után lehet termeszteni. (Kertészet és Szőlészet 2005/33)

Mák csontritkulás ellen
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően. Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mákolajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése. (Bálint János)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.