Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


paradicsom és uborka fajták,ültetés

2011.02.27
Új paradicsom és uborkafajták  
 
 


Októberben néhány szlovákiai zöldségtermelővel látogatást tettünk a dél-magyarországi termelőknél, ahol az új hajtatási paradicsom- és uborkafajtákat tekintettük meg.
A látogatás célja az volt, hogy megismerkedjünk azokkal az új zöldségfajtákkal és hibridekkel, amelyeket Magyarországon már több nagy termelő sikerrel termel, és kitűnő minőségük eredményeként komoly részesedésük van a kemény magyar piacon. Mivel ezek az új fajták nagyon plasztikusak, így több termelési eljárással is megismerkedtünk.

 A paradicsomot üvegházi kőgyapotos, vödrös és talajtermesztésben szemlélhettük meg. A fóliás termesztésben a vödrös termesztés dominált. Uborkát csak fóliás termesztésben láttunk, itt azonban csupán vödrös és talajon való termesztéssel találkoztunk. Mivel a magyarországi piac a paradicsomokból a közepes vagy a kisebb bogyókat kedveli, ezért a paradicsomnál a 100-–140 gr súlycsoport dominált.
Az ottani termelők körében nagyon közkedvelt a Karnak F1 paradicsom, mely korai érésű, magas hozamokra képes és kiemelkedő minőséget ad. Bogyója szabályos gömb alakú, a színe fényes piros. Termései 120–140 gramm átlagsúlyúak és igen  kemények. LSL típusú. Ott, ahol a piac igényli a csészeleveleket, ott a Karnak F1 bogyói igen kedveltek, mert nagyok és a bogyók tartósak. Üvegházi termesztésben igen jó tapasztalatokat szereztek az utóérésével, mivel az utolsó szedés zöld bogyói is szép piros színre érnek be a tárolás alatt. A növény szára igen erős, két szárra is nevelhető, folytonnövő típus. A többi paradicsomfajtával összehasonlítva jobban tűri az alacsonyabb hőmérsékletet (cca 2 fokkal kevesebbet), így korábban is kezd érni. Ezt a tulajdonságát a szabadföldi karós termesztésnél is kedvelik a magyar termelők. Ami ennél a fajtánál valóban figyelemre méltó, hogy nagyon jó a tűrőképessége a talaj magas sótartalmával szemben. Az egyik telepen például azzal a mélyfúrott kút szinte gyógyvizével öntöztek, amelynek a nátrium-tartalma több tízszerese volt a normális víz Na-tartalmának. A bogyók ilyen körülmények között is repedés nélkül elérték a 120 grammot. A fajta egész évi termesztésre kiváló választás a termelők részére.
Az SF 52/02 F1 paradicsomfajta a Karnak F1 rövidebb ízközű változata, mely ráadásul fonálféreg-rezisztenciával is rendelkezik. A növekedése középerős, a generatív növények kiválóan kötnek. Bogyója enyhén lapított, fényes, sötétpiros, termései 120 - 150 gramm átlagsúlyúak. Csészelevelei hosszúak és tartósak. Tavaszi és őszi termesztésre egyaránt kiváló. Az őszi termesztésnél a bogyók inkább a nagyobb súlyt érik el.
Kisebb bogyójú az Edison F1, melynél a bogyók súlya 110–130 gramm körüli. LSL t ermései sötétpirosak. A fürtökön 7–9 bogyó köt meg. Igen erős növekedésű, bőtermő, széles rezisztenciával rendelkező, stressztűrő hibrid. A legnagyobb nyári kánikulákban is megbízhatóan köt. Termesztését a magyar termelők egész évre javasolják.
A legkisebb termései a Falez F1 fajtának voltak. A bogyók átlagos súlya 100-110 gramm, igen kemények. Szabályos gömb alakúak, sötétpirosak. Korai, fürtös és egyenkénti szedésre is javasolják a termelők. Sokoldalú rezisztenciájának köszönhetően egész évi termesztésre is kiváló választás. Növekedése erőteljes, nyitott lombja könnyű zöldmunkát igényel.
Az idei újdonságok közül említést érdemel még az SF 425 F1 fajta. Terméseinek súlya 110–130 gramm, az LSL típusú bogyók szinte kőkemények. A bogyók göm b alakúak és csillogós sötétpirosak. Ez a fajta az elhangzott vélemények szerint a jövőben biztosan helyet követel majd magának a termésszerkezetben.
A látogatás során a nagyobb termésű 130–150 gramm átlagsúlyú paradicsomfajtákból is láthattunk néhányat, ezek azonban még csak a jövő ígéretei.
A bemutatott paradicsomfajták nagy száma után szinte kevésnek tűnhetett az uborkafajták kisebb száma, de az itt látott fajták már egyértelműen bizonyítottak és folyamatosan bizonyítanak az igényes magyar piacon. A kiváló minőség, a hozam és a rezisztencia a termelőknél a gyakorlatban is beigazolódott, állítják, hogy az új fajtáknak ezeket nagyon nehéz lesz túlszárnyalni.
A szlovákiai termelők számára mindenképpen figyelemre és kipróbálásra érdemes a  M ondego F1 szemölcsös salátauborka. Középkorai érésű, igen magas hozamú, partenokarp fajta. Termése kiemelkedő minőségű, kellemes édeskés íze van, szabályos henger alakú, enyhén szemölcsös. Érett állapotban a termések felülete sima. Héja a legnagyobb nyári melegekben is sötétzöld. Termései 20 - 22 cm hosszúak. A növények nagyon jól viselik a hőingadozást, kiválóan újítanak, és igen stressztűrők. A lisztharmat és uborka sárgaerűség vírusával szemben ellenálló. Február közepétől augusztus végéig bármikor ültethető. Nem hajlamos a termések elrúgására, ami biztosítja a magas hozamot.
A kígyóuborkák közül az Oitol F1 fajta vált be a magyarországi termelőknél. Ezt erős növekedésének is köszönheti. A lisztharmat és az uborka sárgaerűség vírusával szemben rezisztens. A növény ízközei rövidek, kiválóan újítanak, ennek köszönhetően a főszáron jól terhelhetők. Termései sötétzöld színűek, hosszuk 32-36 cm, e nyhén bordásak és a minőségük kiemelkedő. A termések minőségét és tetszetőségét növeli az ún. „nyak” hiánya. Tavaszi és őszi termesztésre egyaránt megfelelő.
Minikígyó-uborkából a 636 F1-es vált be. Ez a fajta erős növekedésű, nyitott lombú. Igen jól viseli a hőingadozásokat és az éjszakai lehülésekre sem érzékeny. Lisztharmat és uborka sárgaerűség vírus ellenálló. Termései szabályosak, sima sötétzöld héjúak. A hosszuk átlagosan 20 cm. Kiváló alkalmazkodó-képességének köszönhetően tavaszi, nyári és őszi termesztésre egyaránt javasolták a termelők.
A nap befejeztével a szlovákiai termelőkben a látottak alapján megfogalmazódott az a vélemény, hogy ezeknek a fajtáknak a mi piacunkon is van helyük, hiszen az éghajlat és a termesztési viszonyok a két szomszédos országban igen hasonlóak. Nem beszélve arról, hogy a szlovákiai piacra is ráfér egy jó kis fajta- és hibridfrissítés. Némelyek már idén is megpróbálkoztak a fent említett fajtákkal, a gyakorlatban szerzett tapasztalatok, a jó eredmények, valamint ez a magyarországi látogatás is megerősítette őket abban, hogy jövőre már nagyobb méretekben és tételekben érdemes a hazai piacra vinni ezeket a fajtákat. A kiváló minőség eredményeként ugyanis az itteni eladásban is versenyképesek lehetnek.
Tárnok György

 

Paradicsom ültetés:

A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségünk, hiszen lédús, nagyon finom és tele van hasznos vitaminnal. Akinek nagyobb kertje van, bátran próbálkozzon meg a paradicsom ültetésével. Akinek pedig csak erkélye van, ültessen balkonparadicsomot, amely egy balkonládában is megterem.

Fontos már a mag kiválasztása is, hiszen ma már számos paradicsomfajta kapható a hazai piacokon kezdve a pirostól, sárgáig egészen a fekete paradicsomig. A legkisebbtől a legnagyobbik számtalan formában, méretben és színben telepíthetjük kertünkbe ezt a csodás zöldséget. Akár több fajtát is ültethetünk, hiszen fantasztikus salátákat készíthetünk belőlük.

A paradicsom közepes hő és fényigényes, így a kert napos részébe ültessük.


Szaporítása történhet egyszerű magvetéssel vagy palántáról is, de mindkettő csak akkor ültessük el, ha az idő már eléggé felmelegedett. Fontos a jó terméshez a tápanyag dús talaj, épp ezért ültetés előtt még kora tavasszal vagy késő ősszel forgassunk be a talajba istálló tárgyát, vagy komposztot. Egy kiégett tápanyag szegény talajban hiába is várjuk a termést.

A magvetés után a palántanevelés ideje kb. 7-10 hét, fajtától függően. Ha befőzésre szeretnénk a paradicsomot ültetni, válasszunk erre a célra megfelelő fajtát. A magokat és a palántákat is aránylag mélyre kell ültetni, hogy később ne dőljenek ki a földből, ha pedig palántát ültetünk el, jó alaposan iszapoljuk be a talajt ültetés után. A növényeket, egymást 50 cm sor és tőtávolságra telepítsük, de vannak fajták ahol akár 80 cm-t is hagyhatunk.

Ne ültessünk paradicsomot burgonya, közelébe mert a burgonyabogarak szívesen fogyasztanak más zöldséget is kertünkben.


A nyár közepén júliusban érdemes még egyszer megtrágyázni a paradicsomot, és ne feledjük el a folyamatos öntözést, de azért ne árasszuk el vízzel a növényt, mert ez a termés rovására is mehet.

Amíg a paradicsom növekszik, csak mértékkel öntözzük, egészen a virágzásig, majd amikor megjelennek, az első kis paradicsomok a fürtön adhatunk neki több vizet, akár heti két-három alkalommal is öntözhetjük a tövét. Ha a paradicsomról kitörjük az oldalhajtásokat sokkal nagyobb és zamatosabb termést kapunk. A paradicsom mellé érdemes egy erős karót is leszúrni a fölbe,mert így nem dől el a növény, és elkerülhetjük a rothadásos betegséget.

Ha nem tudtunk istállótrágyát beszerezni használjunk műtrágyát, ezt a növekedési időszakban kéthetente juttassuk ki, majd locsoljuk be, a legjobb a N: P: K azonos arányú keveréke.

A téli fagyok előtt, ha még olyan szerencsénk van, hogy a tövön találunk termést szedjük fel az egész tövet és a kamrában akasszuk fel, mert még van rá esély, hogy beérik a termés.

Paradicsom Taxi

feketeparadicsom.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.