Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


retek,cékla

2011.03.11

Retek

Retek

  Retek – gyógynövény

retek gyógynövény

A retek az egyik legigénytelenebb csemege zöldségünk. Nem kíván sokat, csak talajt és vizet. A jó földet nagyon meghálálja, mert emelkedik ásványtartalma. Sok fajtáját termelik, de legismertebb a kis piros retek, ami különlegessé teszi szendvicsünket.

Tápértéke:

A retek legnagyobb értéke a benne levő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá.

Tartalmaz:

Az ásványi sók csak szerény mennyiségben képviseltetik magukat, mégis mivel a téli vitamin- és ásvány-ínség után fogyasztjuk, a szervezet szinte teljes egészében hasznosítja azokat.

retek gyógynövény

Gyógyhatása:

A reteknek nagyon jó gyógyhatása van, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert ha túlságosan tömören fogyasztjuk a retek-lét, károsíthatjuk az emésztési szerveket. Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, nem fogyaszthatnak nagyobb mennyiségben reteklét.

Emésztést serkentő:

A retket nem hiába kedveljük a salátánkban. Egyesek szerint naponta kellene belőle fogyasztani kettőt-hármat. Ez nemcsak a test általános egészség fenntartását szolgálná, de azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek jó, ha serkenteni tudják az emésztést. Ugyancsak az idősebb korosztály velejárója a belekben felhalmozódó szél. A retek szélhajtónak is megfelel.

Eldugult légutak:

A megfázás következtében eldugulnak a légutak. Ez nagyon kellemetlen lehet, különösen a gyerekeknél. A retek fogyasztása segít kitisztítani a légutakat. Ha a retket nem hajlandó elfogyasztani, a reteklét rácsepegtetjük valamilyen ételre és úgy is beadhatjuk. Reteksziruppal is könnyebbíthetünk az eldugult légutakon.

Szamárköhögés:

A szamárköhögés nem egyszer járványszerű betegség. A baj az, hogy nem tudunk sokat tenni ellene. Ha végképp tanácstalanok vagyunk, próbálkozzunk meg a reteksziruppal, amit méz és retek-lé keverékéből kapunk. Egyébként megfázásos betegségekre nem adhatunk édességet, inkább savanyú italt, cukor nélkül.

Túlterhelt máj:

A túlterhelt máj, amikor valóban nem tudunk mit kezdeni, mert úgy érezzük semmi sem segít. Ha a máj annyira túl van terhelve, hogy nem tudja fogadni a vér tisztítását, ez a faladat a vesékre hárul, amelyeknek nagyon korlátolt a képességük, hamar felmondhatják a szolgálatot. A legjobb tehát a gyógyítást a májjal kezdeni, amikor még a veséket is megmenthetjük. A májnak egyébként több gyógyszert is találhatunk a táplálékaink között, de a májzsírosodásra legjobb a fekete retek. És abból is a retek-lé kúraszerű alkalmazása, legalább hat héten keresztül.

Epekő és epegyulladás:

Az epére gyógyítólag hat a retek. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ilyenkor legjobb, ha étkezésünkbe bekapcsoljuk a retket is. Ha epekő vagy epehomok van, legjobb ha hathetes retek-lé kúrát kezdünk.

TERMESZTÉS TECHNOLÓGIA

  RETEK

   A keresztesvirágúak családjába tartozó egyéves növény, amely a szárgumót, a
   gazdasági értelemben vett termést a hónapos retkek esetében a szik alatti szárból, a
   nyári és őszi fajtáknál a szik alatti részből és a gyökérből képezik. Virágját és magját
   a 80-1 00 cm hosszú szárán fejleszti. Ezer szem mag súlya 6-8 gramm, csírázóképes-
   ségét 4-5 évig tartja meg.

   Környezeti igénye:
   Hidegtűrő zöldségnövény, hőmérsékleti optimuma 13 °C. A fagyot tűri, a csírázása
   már 1-2 °C-kal a fagypont felett megindul. Az árnyékot nem tűri, hosszú nappalok
   hatására magszárat fejleszt. Elsősorban a laza, középkötött talajokon termeszthető
   eredményesen, tápanyagigénye közepes. Kezdetben - csírázáskor - több, később
   kevesebb nedvességet igényel. A jégcsap és a hosszúra növő japán retek mélyrétegű
   talajt igényel.

   Fajták csoportosítása:
   A fajtákat alapvetően három nagy csoportra osztjuk:

         - hónapos retek, amelyet leginkább kora tavasszal, de ősszel is lehet termeszteni,
           valamint hajtatható is, termése kisebb, lédúsabb.

         - nyári retek, amelyet nyár elején szabadföldön termesztenek, valamennyivel
           nagyobb a gumója,

         - őszi-téli retkek, nagy testű, hosszabb tenyészidejű, tárolható fajták.

   Ezen túl osztályozzák a retket a gumó alakja (gömb, megnyúlt, hengeres), a héja
   színe (piros, fehér, fekete) szerint is.

   Szaporítása:
   Csak állandó helyre vetéssel szaporítjuk. A fajtától függően kisebb vagy nagyobb
   térállásba helyezzük a magot. Hónapos retkek esetében 8x8 vagy 10x10 cm. Nyári
   retkeknél 12x12 cm. Az őszi és a téli retekfajtákat nem négyzetesen, hanem 25-
   30 cm- es sorokba és 1 0-15 cm-es tőtávolságra vetik. A hónapos retek is vethető sorba
   (15-20 cm), azonban az ilyen elhelyezés kevésbé gazdaságos.
 
   Tekintettel arra, hogy a gumó átmérő a tenyészterületet alapvetően meghatározza,
   érdemes a zacskón feltüntetett sor- és tőtávolság javaslatot a vetésnél figyelembe
   venni. A hónapos retket március elején, illetve szeptember elején, a nyári fajtákat
   áprilisban, illetve július - augusztusban, az őszi-téli retket augusztusban lehet vetni.

   Ápolási munkák:
   Sokat kell gyomlálni és kapálni. Gyakran és kis vízadagokkal öntözzük, erre
   különösen a hónapos retek érzékeny.

   Hajtatása:
   A hónapos retek február végétől, március elejétől fűtetlen fólia alatt jól hajtatható.
   Az uborka, paprika és a paradicsom kiültetésig betakarítható. 8x8 -10x10 cm-es
   tenyészterületre kb. 2cm mélyre vethető.

   Betakarítás, szedés, tárolás:
   Amikor a fajtára jellemző nagyságot eléri, kezdhető a felszedése. A nyári és a
   hónapos retek pincében, veremben, hideg kamrában jól tárolható. A kései szedés
   üregesedést és pudvásodást okoz.

   Fontosabb kártevők és betegségei:

kártevők ketegségek
- a talajban élő kártevők lárvái - retek peronoszpóra

Feketeretek


Fekete retek
Raphanus sativus
 
   
"Megfázás ellen kiváló hatású"

Mi van benne?

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin.


A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Enyhe májvédő hatású

Reteklé kúra: A megmosott és megtisztított retket préseljük ki léfacsaró edényben. Májtisztítás céljából alkalmazzuk legalább hat héten keresztül.

Fogyasszunk hetente fekete retket, így elkerülhetjük az epebántalmakat.

Cékla

Cékla tippekA cékla az egyik legrégibb Európai zöldség, évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb gyógynövény volt. Elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható – pl. a levél nagyon finom salátában vagy gyógyteaként. Télen-nyáron termeszthető, mégis a téli zöldségek egyike, ugyanis a cékla vitaminokban és ásványanyagokban különösen gazdag, amelyekből télen nincs túl sok választék. Íme néhány tipp, amit sok-sok finom cékla recept követ..

Növény

A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve. Jellegzetes sötétbordó színét (és magas tápértékét) a kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. A céklát érdemes tápanyagban gazdag talajban termelni, mert a gumók hatékonyan szívják fel az ásványi anyagokat. Létezik sárga színű cékla is.

Eredete

A cékla Dél és Közép-Európából származik, már az újkőkorszak óta ismert, később Babilóniában fontos gyógynövénynek számított. Európában a rómaiak népszerűsítették, majd a germán birodalomban terjedt el a termesztése (elsősorban cukortartalmáért). Manapság a világ minden részén termesztik – mégsem fogyasztunk belőle eleget.

Tápértékek és Gyógyhatások

 • A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség. Gyógyító hatása már évszázadok óta ismert -  az asszírok, rómaiak, görögök majd az európai királyságokban sok betegséget gyógyítottak vele, többek között alkalmazták lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, emésztési problémákra.
 • Vértisztítóként és vérképzőként él a köztudatban, bár nem tartalmaz több vasat, mint növénytársai, de szervezetnünk a céklából tudja legjobban hasznosítani a nyomelemeket.
 • A cékla tápértéke számottevő –  Nem csupán antioxidáns hatása (A,B, C vitaminok) jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz – pl szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.
 • Gazdag folsav tartalma miatt kismamáknak is nagyon ajánlott. Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres céklalé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet.
 • A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre(éppen ezért másnaposság ellen is hatásos). Továbbá a céklalé hatékony lehet nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre és egyéb bélbetegségekre.
 • A nyers cékla vérképző, gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél és gyomorrák ellen.
 • Bőrbetegségeken is segít, pattanások, korpásodás ellen is javasolt .
 • A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat és a változókor tüneteit.
 • A cékla cukortartalma magas, mégis alacsony a kalóriája – ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás.
 • A görögök  nem csupán vérhűsítőként, de afrodiziákumként is itták a cékla levét – az orvostudomány azóta elfogadta, hogy a céklában előforduló bór (boron) ásványi anyag serkenti a szex hormonok működését.
 • A cékla hangulatjavító – betaine tartalma jó közérzetet biztosít,  így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.