Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


torma,gyömbér,zeller

2012.02.09

.

torma:

 Csípős zamatát országszerte sokan kedvelik, sőt, a világ különböző részein is ismert a magyar a torma. De talán azt kevesen tudják, hogy széles gasztronómiai felhasználásán túl egészségügyi, népgyógyászati jelentősége is igen számottevő.

Hazánkban a hajdúsági tájkörzetben találkozhatunk azzal a tormával, ami oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik. Az Armoracia rusticana latin névre hallgató Hajdúsági torma rizómáját, vagyis gyöktörzsét használják fel főképp az élelmiszeriparban és a gyógyászatban is, de hatalmas, olykor 1 méteresre is megnövő levelei saláták ízletes alapja lehet.

Származási helye

A torma őshazájának Dél-Európát és Nyugat-Ázsiát tartják, azonban már őseink érkezésekor is jelen volt itt, a Kárpát-medencében, bár akkor még a vad változatok hibridjeiként. Hippokratész i.e. 5. században is lejegyezte már jótékony hatását tüdőbajos és gutaütésre hajlamos egyéneknél, Magyarországon az első feljegyzések a XVII. századra tehetők. 

Az első igazán nagy termesztési láz az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején indult el, azonban a mai tájkörzet kialakulása csupán ezután vette kezdetét, amikor is az 1920-as évek elején Szilágyi Gábor, a Váradi káptalan bagaméri vincellérje szomszédjainktól, az osztrákoktól hozatott „nemes” tormát, amit honosított, majd megfelelő szelekcióval felszaporította. Ezt a szelekciót kezdték a jelenlegi tájkörzet falvainak lakói is termelni. 

Milyen termőterületen érdemes a tormát termelni? Mondhatnánk, hogy olyanon, mint a hajdúsági, ami homokos illetve lápos réti talajú, laza szerkezetű, levegő- és vízgazdálkodása kiváló. De ezen a területen ligetek is találhatók, amik a termőtáblák felett védelmet nyújtanak növényeinknek az erős napsugárzás ellen, így kevesebb mustárolaj termelődik bennük, ami egyébként a torma csípősségéért felelős.

Születési ideje

A dús lombozattal rendelkező tormát az ültetéstől felszedésig közel 180 napig gondozzák Debrecen vonzáskörzetében. Így például Debrecen, Létavértes, Bagamér stb. is alkalmas helyszínül szolgál e növény bakhátas technológiával történő termesztésére. A keresztesek családjába tartozó Armoracia rusticana lágy szárú, évelő növény. Csak második évében fejlődik ki akár 1,5 méter hosszúra megnövő virágszára, ami a szaporodásához elengedhetetlen. 

A növénytermesztésben egy kb. 20 cm hosszú gyökérdarabról szaporítják, vegetatív úton. Ez úgy történik, hogy leszedik a főgyökér melletti oldalgyökereket, amiket aztán kora tavasszal vagy ősszel ferdén elültetnek, egymástól kb. 40 cm távolságban. Az előírásoknak megfelelően csakis kézi erővel lehet végezni a torma ültetését, gondozását. A betakarítás októbertől indul, és eltarthat egészen az első fagyok megérkezéséig. 

Mind a termesztésnek, mind a már betakarított, eladásra szánt növényrésznek komoly szabályoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy a Hajdúsági-TOTEB (Torma Termékpálya Bizottság) segítségével és hatékony ellenőrzésével a termékek egységesen megjelenhessenek a piacon. A termelési naplóban bárminek utána tudnak nézni egy-egy ellenőrzés során, amit a termelőknek minden nap vezetniük kell. Ha a feltételeknek megfelel a termék, megkülönböztető minőségi jelzést kap. 

A minősítés több osztályt foglal magába annak megfelelően, hogy átvételkor milyen minőségi adottságokkal rendelkezett az áru. Így I., II., III., IV. osztály ismert, továbbá a „faragott minőség” és a „gyökér-minőség”, amiben természetesen az I. osztálybeli minősítés megszerzése a legnehezebb, hiszen nem elég az egészséges és ép tormatest, hanem például sima felületűnek, hengeresnek, elágazásoktól mentesnek és 20 cm-nél nagyobbnak kell lennie, a talpgyökereket töréssel kell eltávolítani.

A tormatest osztályozása után kezdődik a feldolgozása, ami széles spektrumban mozog, nem is beszélve arról a tényről, hogy a levelei evésre is alkalmasak, de akár a kertünk díszítőelemei is lehetnek. Az egyik leggyakoribb felhasználási mód a gyökér reszelt formában való tálalása. Ezt előszeretettel használják fel a konyhában húsfélék ízesítésére. Alkalmasint savanyításhoz is alkalmazzák. A kereskedelemben ecetes formájával vagy tormakrémként vehetjük meg. Csípős íze (ezt az allyl-isothiocyanát okozza) sok fogyasztót visszatántoríthat attól, hogy rendszeresen táplálkozása eleme étrendje része? legyen. Pedig igen magas C-vitamin forrásként van számon tartva tartják/tartjuk számon, ráadásul mézzel keverve íze is sokkal kellemesebb lesz. Az egészségügyben széles körben alkalmazható, a népgyógyászatban is már több száz éve előszeretettel alkalmazzák.

Egészségügyi állapota

A torma levelét baktériumölő hatásról ismerik, ami miatt kisebb sebek elfertőződését szokás megakadályozni vele, de a lázat is hatékonyan csillapítja. A gyökért már őseink is sokszor fogyasztották, mert rájöttek arra, hogy jó hatással van a TBC fertőzésre. A mai kutatások azonban több jótékony hatását is feltárták. Ez főképp vitamin- és ásványi anyag tartalmában keresendő. Ha napi 100g-ot fogyasztunk belőle, akkor kálcium és magnézium szükségletünk 10%-át, káliumunk 25%-át, a B1-vitamin 10%-át, a B2 és C-vitaminnak pedig 100%-át fedezi (egy felnőtt ember napi szükségletére vonatkozó értékek).

Ha a reszelt gyökérhez mézet keverünk, az tökéletes ellenszere lehet a köhögésnek, hiszen illóolaja váladékoldó hatású. Tejbe áztatva helyi vérbősséget okoz, így elűzheti fejfájásunkat, de akár ha átfagy télen a kezünk, arra is jótékony hatással van. Pakolásként is alkalmazható. Ekkor a reumások és izomfájdalommal küszködők örülhetnek, ugyanis egy maréknyi reszelt torma fél liter pálinkában 1-2 hétig áztatva enyhítheti panaszaikat. 

Továbbá csökkenti a vérünkben található koleszterin szintjét, fokozza a véráramlást, és egyidejűleg csökkenti a vérlemezkék összetapadását. Ebből is jól látható, milyen jótékony hatással bír érrendszerünkre a torma. Ezzel csökkenti az érrögök kialakulásának veszélyét, ami korunk egyik vezető népbetegségének számít. 

Kozmetikumként is alkalmazható eredetvédett növényünk. Tejjel összekeverve, arcpakolásként üdíti a petyhüdt bőrt, sőt akár még a szeplőket is képes halványítani. 
 

Jól látható, hogy ez a hungarikumunk is, a makói vöröshagyma, igen gazdag tárházzal rendelkezik, ami a felhasználását illeti. Ráadásul húsvétkor a legtöbb család asztalára kerül ebből a pikáns fűszerből a sonka mellé, de ne feledjük, érdemes mindennapi étkezéseink részévé is tenni, hogy megóvjuk szervezetünket a baktériumoktól, hiszen természetes C-vitamin forrásként funkcionálva kevés másik termék érhet a nyomába.

Forrás:vinoport.hu

gyömbér:

A trópusi Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt termesztették. A föniciaiak közvetítésével eljutott a Földközi-tenger környékére, s így ismerték meg az egyiptomiak, görögök, rómaiak. A IX. században egész Európában közkedvelt és mindennapi fűszerré vált. Ismert a hámozatlan fekete "barbadosi", a hámozott fehér "bengáliai", de a legjobbnak a "jamaicai"-t tartják. Kínában már i. e. előtt több évszázaddal használták, Marco Polo is említi könyvében. A középkorban jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. A 16. század óta Amerikában is ismert. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető. Ma főleg Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.

 

Leírása: A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, félárnyékos lejtőkön nő. Hegyes levelei, sárgás, bíborvörös nyelvű virágai íriszre emlékeztetnek. Kemény, göcsörtös rizomái 2-4 cm átmérőjűek. (Ne tévesszük össze a csicsókával.) Felhasználható része a gyökere. Friss fogyasztásra az 5-6 hónapos gyökerek, szárításra az ültetés után 8-10 hónappal felszedett gyökerek alkalmasak. Ilyenkor rostosabbak és csípősebbek a gyökerek. Melegigényes növény lévén, 2 ujjnyival nagyobb cserépben szobanövényként nevelhetjük. Virágnapon ültetve a virágjában is gyönyörködhetünk. A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig ingerol-tartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz.

Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni.

A gyömbér jelentősége különböző népek kultúráiban:

Az ókori indiaiak a gyömbért főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, gyömbérrel helyettesítették a fokhagymát és a hagymát. Így leheletük édes, az istenek számára elfogadhatóbb lett.

Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér. A görög Dioszkoridész gyomorbántalmakra és mérgek ellenanyagaként javallotta.

A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.

A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket.

Angliában, Amerikában gyomornyugtató italokat és a híres "Ingver" sört készítették belőle, ami előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen, de a magyar recept szerint készített "Gyömbérsör" is igen frissítő, ízletes ital.

Mint gyógynövény, hihetetlenül széles skálán mozog a felhasználhatósága!

Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. A gyömbér az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló hatással rendelkezik. Hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről. Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeket.

Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, és gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat, és a reggeli merevségét, könnyíti az ízület mozgékonyságát. (lásd: gyömbéres aromafürdő és masszázsolaj)

Olaj formájában is alkalmazhatjuk a fájó ízületeknél. Gyulladáscsökkentő hatását ki lehet használni megfázásos, lázzal, gyulladásokkal járó betegségek kezelésére.

Tompítja a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat.

Téli betegségek megelőzésére javasolt a gyömbértea fogyasztása

A gyömbér mivel nagyon hatásos fájdalomcsillapító is, így nagyon jó reuma, csúz, izomgörcsök kezelésére. Főleg a hát alsó szakaszán hatásos. Vérkeringést fokozó, jótékonyan hat a visszereknél. Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen is.

 • Aromalámpában párologtatva négy csepp gyömbér és egy csepp fahéj meghűléses megbetegedéskor ajánlott, ez jó fejfájás ellen, és megelőzés végett is hasznos.
 • A gyömbéres aromafürdő és masszázsolaj javítja a vérkeringést, melegít, ezért reumás panaszok és izomfájdalom esetén alkalmazható.
 • Fürdő készítésénél három cseppet kell egy kiskanál mézben feloldani, majd a fürdővízhez adni.
 • A masszázsolaj elkészítése: három-négy csepp szükséges egy evőkanál mandulaolajban elkeverve.
 • Frissítő gyömbéritalt készíthetünk, ha gyömbért (lehet szárított is) teszünk a mézes, citromos limonádéba.

A gyömbér, mint illatszer:

Az illatszeriparban is igen kedvelt a gyömbér illóolaj, mivel nagyon szép élénkzöld színe, pikáns, fűszeres illata van. Általában férfiparfümök adalékanyaga. Ritkán használják a bőrápoló termékekbe, mert az érzékeny bőrt izgathatja, de mivel nagyon jó vérbőségfokozó, segíthet a narancsbőr és a visszértágulatok kezelésében.

Támogatja a fáradt szervezetet, segít idegkimerültség esetén. Növeli a szexuális vágyat.

Gyömbérolaj

Általános információ

A gyömbér esszenciális olaj a Zingiberaceae családhoz tartozó, jamaikai gyömbérként is ismert Zingiberaceae officinale növényből készül, általában a növény hámozatlan vagy szárított és megőrölt gyökerének gőzöléses lepárlásával. Általában 2-4% olajat sikerül belőle kinyerni.

Ezt a melegítő hatású esszenciális olajat gyakran alkalmazzák emésztési problémák és émelygés esetén (legyen az terhességi hányinger, tengeribetegség, vagy másnaposság). Megfázásos és influenzás, különösen felső légúti tünetek, reumatikus fájdalmak enyhítésére is hasznosnak bizonyult. Külsőleg a bőrre alkalmazva segít az ütések, zúzódások nyomának eltüntetésében.

Az olaj tulajdonságai

A gyömbér olaja halványsárgától sötét borostyán színig változó színű lehet, viszkozitása is közepestől egészen vizes állagig terjedhet. Illata erős, fűszeres, a gyömbérre jellemző citromos-borsos beütéssel.

Vegyi összetétel

A gyömbér esszenciális olajának számos összetevője közül néhány:  a-pinene, camphene, b-pinene, 1,8-cineole, linalool, borneol, y-terpineol, nerol, neral, geraniol, geranial, geranyl acetate, b-bisabolene és zingiberene.

Biztonsági tudnivalók

A gyömbérolaj nem toxikus és általában nem irritáló (kivéve ha nagy töménységű), de az érzékeny bőrt irritálhatja és fényérzékenységet okozhat.

Terápiás hatás

A gyömbérolaj fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, görcsoldó, puffadásgátló, baktériumölő, köptető, lázcsillapító, hashajtó, emésztést segítő, izzasztó és tonizáló hatással rendelkezik, Aromalámpában párologtatva fertőtlenít. Toroköblítőként torokgyulladás ellen hatásos.

Oldja a gondolkodás merevségét és segít legyőzni a gátlásokat. Bedörzsölőszerként reumánál, arthritisnél és vérkeringési zavaroknál hat. Melegítő hatása miatt az egyedüllét érzését és a téli depresszót segít oldani. Nem utolsósorban pedig energetizál és ismert afrodiziákum.

Alkalmazási módok

 • Aromalámpában vagy párologtatóban
  • Meghűlés, levertség, émelygés, influenza, magányosság és libidó csökkenés esetén segíthet.
 • Masszázsolajba keverve vagy a fürdővízbe csöpögtetve
  • Arthritis, reuma, levertség, émelygés, megfázás és influenza, izomfájdalmak, keringési és emésztési problémák esetén.
 • Báziskrémekbe keverve
  • Arthritis, izomfájdalom, reuma, keringési problémák és zúzódások kezelésére.
 • Meleg borogatásként
  • Arthritis, reuma, izomfájdalmak és emésztési problémák esetén.
 • Zsebkendőre cseppentve
  • Gyors inhaláláshoz cseppents egy csepp gyömbérolajat egy zsebkendőre émelygés, terhességi hányinger, gyomorrontás, megfázás vagy utazáshoz kapcsolódó émelygés kezelésére.

Olaj-kombinációk

A gyömbérolaj illata erős, elnyomhatja a gyengébb karakterű olajokét, viszont remekül keverhető mindenféle citrusolajjal és a fúszeres illatú olajokkal, mint például a bergamott-, rózsa-, szantálfa- és az ylang-ylang olaj.

Forrás:

 • Wikipédia,
 • essentialoils.co.za/essential-oils/ginger.htm
 • N. Dénes Éva

Érdekességek:

A szenegáli nők apróra tört gyömbérgyökérből övet szőnek férjeiknek a csökkent szexuális vágy újraélesztésére. A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket. Mikor pedig a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, sokszor a boraikat ezzel fűszerezték. A rózsával és korianderrel együtt a gyömbér az egyik leghatékonyabb afrodiziákum.

Összefoglalva:

 • A gyömbér csökkenti az emésztési gondokat, az émelygést, kitűnő étvágyjavító, elősegíti a bélmozgást, ezáltal a bélgázok távozását.
 • Segít szembeszállni a fertőzésekkel, vagy leküzdeni azokat.
 • Tengeribetegség ellen is kiváló. (utazás előtt 1-2 órával kell inni, vagy tablettában bevenni)
 • Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít.
 • A népi gyógyászatban már régóta használják. Friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják.
 • Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló.

Élelmiszeripari felhasználása:

A kínai és indiai konyha állandóan használt, kedvelt fűszere. Cukrászati készítményeknél is használják. Felhasználják a likőriparban és fűszerkeverékekben. Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs-, stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz, stb.), forraltbor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő. Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz jó kiegészítő.

Jó tanács!

Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítsük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek.

Néhány recept:

 • Mézes gyömbértea (főzés nélkül):
  Áztassunk be két deciliter vízbe, tíz percig hat vékony szelet gyömbért, majd mézzel édesítve fogyaszthatjuk.
   

 • Citromos-mézes gyömbértea
  25 g friss gyömbérgyökeret lábasba teszünk 6 dl vízzel. Felforraljuk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. A mézet és a citromlevet akkor adjuk hozzá, ha kb. 60 C-osra hűlt.
   
 • Gyömbéres-mandulás szójakocka:
  Teát készítünk 0,5 l tisztított vízbe főzött 1-1 tk bazsalikom-csombor-kakukkfű, natúr vegamix ételízesítő és 1 mk tengeri só keverékéből. 10 perc forralás után 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és beleáztatunk 30 dkg szójakockát. Belekeverünk 1 tk-nyi frissen lereszelt gyömbért vagy ugyanennyi őröltet. 1-2 órát áztatjuk, majd lassan felforraljuk. Héj nélküli mandulát durvára vágunk és hozzákeverjük a besűrített szójakockához.
   

 • Gyömbérsör
  A gyömbérsör, nevével ellentétben, alkoholmentes ital. 9 nap alatt lehet elkészíteni. Tegyünk egy kancsóba 1,5 dkg szárított sörélesztőt, 4,5 dl melegvizet, 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 2 kávéskanál bio nádcukrot. Keverjük össze, és lefedve tegyük meleg helyre. Hagyjuk ott 24 óráig. Ezután 6 napon át minden nap tegyünk bele 1 kávéskanál őrölt gyömbért és 1 kávéskanál nádcukrot. 7 nap után szűrjük le. Egy nagy tálban vagy kancsóban 1,2 l meleg vízben oldjunk fel 75 dkg nádcukrot, adjuk hozzá 2 citrom levét, az elkészített gyömbéres folyadékot, és 3 l hideg vizet. Keverjük össze, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és legalább 2 napig hagyjuk érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva 1 hétig eláll.

  A gyömbérnek tehát az élet megannyi területén hasznos, javító és kellemes hatása van. Használjuk hát bátran ezt a ma még hazánkban méltatlanul kevéssé ismert fűszer- és gyógynövényt!

 • Forrás:antalvali.com

 

Egészség:

Egy kisebb, előzetes tanulmány eredményei szerint a gyömbérgyökeret tartalmazó táplálékkiegészítők úgy tűnik, hogy enyhítik az emésztőrendszer gyulladásos folyamatait. Ez magában rejti a lehetőségét annak, hogy a szer csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét is.

 

Több tanulmány szükséges még azonban, és a kutatók egyelőre nem javasolják, hogy mindenki rohamozza meg az üzleteket a készítményért, és nyakló nélkül tömjék magukba azt.

 

"Aki gyömbérrel szeretné színesíteni étrendjét az egészséges életmód jegyében, az jól teszi. Egyelőre viszont még nem lehet következtetéseket levonni meghatározott pozitív hatásaival kapcsolatban” - mondta a tanulmány vezetője, Suzanna M. Zick, a Michigani Egyetem kórházának adjunktusa. Munkája a Cancer Prevention Research című folyóiratban jelent meg.

 

A gyömbér egy gyógynövény, mely több kiegészítőben és ételben is megtalálható, az ázsiai konyha kifejezetten kedveli.

A kutatók támogatják használatát hányinger és hányás esetén. A szakértők szerint valószínűleg teljesen biztonságos, bár egyeseknél enyhe mellékhatások jelentkezhetnek. Korábbi állatkísérletekből arra derült fény, hogy a gyömbér csökkentheti a gyulladást, de nem veszélyezteti a gyomor egészségét úgy, mint például az aszpirin. A tudósok kapcsolatba hozták az emésztőszervek krónikus gyulladását a vastagbélrákkal, vagyis a gyulladás csökkentésével visszaszorítható adaganat kialakulásának kockázata.

 

 

Az új kísérlethez Zick csapata 30 embernek adott találomra 2 gramm gyömbérgyökér-kivonatot tartalmazó tablettát, illetve placebot, hogy 28 napig minden nap szedjék. A kúra előtt és után is felmérték a résztvevők emésztőszerveinek gyulladásos folyamatait. A tabletták gyömbértartalma megfelelt 20 gramm nyers gyömbérgyökérnek. Ez valószínűleg jóval több annál, mint amit egy átlagos ember elfogyasztana.

 

Az eredmények szerint a gyömbértablettát szedő résztvevők gyulladásos folyamatai átlagosan 28 százalékkal csökkentek, a placebo-csoportnál viszont nem változtak. Amennyiben több forrásra sikerült szert tenni, a kutatók nagyobb léptékű kutatásba szeretnének kezdeni. Addig is Zick azzal a kitétellel javasolja a gyömbérfogyasztást, hogy nincs megingathatatlan bizonyíték a rákelőző hatására.

Forrás egy része:napigoktor.hu 

Zeller:

A zeller káliumban igen gazdag, szerves formában kötött, könnyen felszívódó nátrium magas koncentrációban található benne, ezen kívül kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort tartalmaz, a vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6, C-, E-, és K vitamint valamint különféle szénhidrátokat tartalmaz.

Jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára, a helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja, illetve a normális bázikus irányba tolja el, ezért jótékony hatású reumatikus és artériás megbetegedésekben is. Emésztést serkentő és segítő hatása közismert.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.