Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


zeller, lestyán és mángold

2011.03.11

TERMESZTÉS TECHNOLÓGIA

  ZELLER

   A korábban ismertetett sárgarépával, petrezselyemmel és pasztinákkal rokon növény,
   az ernyősök családjába tartozik. Kétéves, első évben a szárgumót - a tulajdonképpeni
   gazdasági értelemben vett termést -, a második évben a magszárat, a virágot és
   magvakat fejleszti ki. Magja nagyon apró, ezer szem mag tömege mindössze 0,4-0,5
   gramm, csírázóképességét 4-5 évig is megtartja.

   Környezeti igénye:
   Míg származását illetően rokona a sárgarépának és a petrezselyemnek, környezeti
   igényét, de a termesztés módját illetően is azoktól jelentősen eltér. A fejlődése
   számára az optimális hőmérséklet 19 °C szükséges, de kelése a legjobb 26 °C körüli
   hőmérsékleten. Kezdetben érzékeny a hidegre, de később kifejlett állapotban, gumós
   korban a kisebb fagyokat is elviseli. Az árnyékot, félárnyékot kevésbé tűri, levelei,
   termése megnyúlik, ezért a köztesként történő termesztését nem javasoljuk. Sok
   vizet, rendszeres öntözést igényel. Száraz éghajlatunkon csak olyan kertben
   javasoljuk a termesztését. ahol mód nyílik a rendszeres öntözésre.
   A gyökérzöldségfélék közül a legtöbb vizet igényli. Tápanyagok tekintetében is eltér
   a sárgarépától és a petrezselyemtől, frissen szervestrágyázott, műtrágyákkal
   kiegészített talajba ültetjük. Jelentős a káliumigénye, ami tárolhatóságát, fagytűrő
   képességét és betegség ellenálóságát javítja.

   A fajták felosztása:
   A nálunk közismert gum6s zelleren kívül, úgynevezett levél zellert is termesztenek,
   amelynek levelét (általában szárítás után) fogyasztják és a halványító zellert,
   amelynek megnyúlt, etiolált húsos, lédús levélnyelét eszik. A gumós zeller fajtákat a
   tenyészidő hossza, a gumó mérete és színe alapján szokták csoportosítani.

     - rövid tenyészidejű fajták 180-220 naposak
     - hosszú tenyészidejű fajták 200-240 naposak.

   Szaporítás:
   Apró magja miatt szaporítása palántázással történik. A palántákat fűtött fólia alatt,
   üvegházban, melegágyban az ültetést megelőzően 10-12 héttel korábban kell elvetni.
   A vetés jó minőségű közegbe, szaporító ládába történjen, egy ládába 0,3-0,4 g mag
   vethető el, amelyből 600- 800 db palánta nevelhető fel a tűzdelésig. A kétlombleveles
   korú palántákat lehet 4x4 vagy 5x5 cm-es tápkockába áttűzdelni, de lehet egészen 4-5
   lombleveles korig nevelni, és mint szálas palántát közvetlen a ládából végleges
   helyére, a szabadba ültetni. Május 15-25. között 40x40 cm-es tőtávolságra ültethető.
   Ültetést követően a talajt alaposan be kell öntözni.

   Ápolási munkák:
   Az ültetést követően két-három hetenként kell öntözni. Kezdetben különösen
   óvatosan, ne erős vízsugárral öntözzünk, ami a fiatal növényeket könnyen kiveri,
   károsítja. A talajt folyamatos gyomlálással és kapálással állandóan tartsuk tisztán és
   lazán. A talaj tápanyagtartalmától függően 2-3 alkalommal 3-3 dkg/m2 mennyiségű
   FERTICARE műtrágyával trágyázzuk.

   Betakarítás, szedés és tárolás:
   A fajtáktól függően július vége - október közötti időszakban takarítsuk be. A nyár
   folyamán levelével együtt értékesítik, ősszel már csak a gumóját szedik fel és levél
   nélkül tárolják. Csak ép, egészséges, levélzettől, gyökereitől megtisztított gumót
   szabad betárolni. Pincében, veremben, kiegyenlített hőmérsékletű kamrában +4 °C
   körüli hőmérsékleten 85-90 % relatív páratartalom mellett tavaszig tárolható. A tárolás
   eredményét jelentősen befolyásolják a fajta tulajdonságai.

   Hajtatása:
   Újabban fűtött és fűtetlen fóliák alatt hajtatják is, ehhez a palántákat március
   folyamán, április elején ültetik ki 30x30, illetve 35x35 cm-es sor- és tőtávolságra.
   Júniusban levelével együtt szedik és értékesítik.

Lestyán, az ételízesítőLestyán

A lestyán egy régóta ismert gyógy- és fűszernövény, melynek leveleit és gyökerét egyaránt hasznosítani tudjuk.

Hazája Dél- és Nyugat-Ázsia, de megtalálható Európában is, elsősorban a termesztésből elvadult egyedeknek köszönhetően.

Évelő, magasra növő növény, így a kertben egy állandó sarkot alakítsunk ki számára. Egy négy fős család szükségletét, egy-két tő is kielégíti.

A magyarországi klímát kitűnően viseli, arra azonban figyeljünk, hogy fény- és hőigényes, így meleg, napos helyre ültessük. Meleg, száraz időszakokban öntözéséről rendszeresen gondoskodjunk. Mivel gyökere mélyre hatol, ezért a mély rétegű, nyirkos talajokat előnyben részesíti.

Telepítéskor juttassunk ki szerves műtrágyát vagy tápanyagban gazdag, érett komposztot (kb 5-6 kg/m2) és kisebb mennyiségű, összetett műtrágyát (kb 50 g/m2).

LestyánVetése, tőosztása

Ősszel mélyen (30-40 cm) ássuk fel, forgassuk meg a talajt, dolgozzuk be a trágyát, műtrágyát. A vetést március végén, április elején végezzük. Hagyjunk teret a tövekenek, vessük őket legalább 40-60 centiméteres sor és tőtávolságra. A magokat 1-1,5 cm mélyre vessük, laza talajjal takarjuk. A kelő magágyat rendszeresen gyomláljuk és öntözzük.

Az idősebb, erősebb töveket tőosztással is szaporíthatjuk, kora tavasszal.

Felhasználása

Levelét zölden és szárítva egyaránt használhatjuk ízesítésre, míg gyökere szárítva lehet hasznos a konyhában.

Levelét folyamatosan, egész évben szedhetjük. Gyökerét csak 3 év után ássuk ki és feldarabolva, hámozva gyorsan szárítsuk meg. Ha rendszeresen szeretnénk gyökeret szedni róla, akkor természetesen több tővet kell ültetnünk, mintha csak a levelét szeretnénk használni.

Mátyás Ciprián,

A mángold

Kevéssé ismert, pedig rendkívül hasznos, sokoldalú zöldségféle. Többféle betegség esetén jótékony hatású, de az egészségesek is az étlapjukra tehetik, megelőzés vagy egyszerűen a jó íze miatt.

 


Ismerjük meg!

A mángold vagy levélmángold (Beta vulgaris convar) Magyarországon kevésbé népszerű, de azért nem kell sok utánajárás, hogy hozzájussunk: nagyobb zöldség-gyümölcs szakboltokban, hipermarketek zöldséggondoláin nálunk is megtalálható.
A cékla rokona, fehér céklának is nevezik. Több ezer éve ismert kultúrnövény,
Ázsia-szerte termesztették, majd onnan Kis-Ázsián keresztül a görögök és a rómaiak is átvették.

A Földközi tenger partvidékén máig kedvelt, nemcsak főznivalóként, hanem gyógynövényként is. Kétéves növény, az első évben a gyökérzete és a levélzete fejlődik ki, a második évben virágzik és magot nevel. Több fajtája van, ezek a leveleik nagysága és a halványabb vagy haragoszöld színe alapján különböztethetők meg.

A mángold tekintélyes nagyságúra is megnőhet: a szármángold húsos levélnyelei akár tíz centi szélességet is elérhetnek, a növény magassága pedig 70-80 cm is lehet.
A kisebb méretű fajták a metélőmángoldfélék, ezeknek nyele jelentéktelen, a leveleiért termesztik. Levelének íze a spenótéhoz hasonló, szára pedig a spárgát helyettesíth

eti.

Miért jó?

A mángold egyesíti magában többféle egészséges zöldségféle, például a spenót, a sárgarépa, a spárga értékes összetevőit: gazdag A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban, szerves savakban (alma-, citrom-, oxálsav), ásványi anyagokban, nyomelemekben, például folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Könnyen emészthető, nagy mennyiségű pektint tartalmaz.

Antioxidáns tartalma segíthet a tüdő- és emésztőszervi daganatos betegségek megelőzésében, erősíti az immunrendszert, véd a szabadgyökök ellen. Csekély energia- és magas rosttartalma ideális fogyókúrás élelmiszerré teszi (6-7 százalék cukor van benne). K-vitamin-tartalma a csontok erősítéséhez járul hozzá.

A benne lévő karotin a szem egészségét őrzi, és ausztráliai kutatások szerint csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Fogyasztása a tapasztalatok szerint előnyös a cukorbetegek számára, mert hozzájárul a

vércukorszint szabályozásához.

Hogyan fogyasszuk?

Leveléből a spenóthoz (parajhoz) hasonló főzelék főzhető, akár ugyanazon recept alapján, a leveleinek nyele pedig a spárgához vagy a rebarbarához hasonlóan készíthető el. Remekül ízesíthető fokhagymával, ami tovább fokozza étkezési értékeit. Nemcsak főzelék, hanem olaszos rakott tészta, krémleves, vegetáriánus fasírt, saláta is készülhet belőle.

A tisztítására nagy gondot kell fordítani, levelenként, többször át kell mosni, mivel földdel szennyezett lehet, illetve a levelek közt megbújhat csiga, bogár is. Érdemes a levéllemezeket a nyéltől illetve a vastag főerezettől különválasztani, mert ez utóbbiak megpuhításához több főzőidőre van szükség.

Kár lenne azonban kidobni, mert ezek is kiváló alapanyagok: levest, rakott ételt, párolva köretet stb. készíthetünk belőlük, sőt, nemcsak sósan, hanem a rebarbarához hasonlóan, desszerthez (kompótnak, süteménybe) is fel lehet használni ezeket

.

Tippek, tanácsok

Alaposan megmosva, fóliába vagy jól záródó műanyag edénybe téve néhány napig hűtőszekrényben is megőrzi a frissességét. Kiskerttulajdonosoknak különösen ajánlható, hogy egy-két sornyi mángoldot is vessenek, mert akkor éri el a leghasználhatóbb nagyságát, amikor a spenót már elérett, így egészen őszig nem fogy ki a család az ilyen jellegű, egészséges főzelék-alapanyagból.

Érdekességek

A mángold azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek az öregedéssel kapcsolatos kutatások szerint lassíthatják ezt a folyamatot, segíthetik megőrizni a testi és a szellemi erőnlétet az idősebb korban is. Bálint György (Bálint gazda) ajánlása szerint egy család számára 3-4 négyzetméternyi vetés elegendő belőle, mert folyamatos szedéssel egy négyzetméternyi területről 4-5 kg termés gyűjthető be.



Forrás: házipatika

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.